Οι σχέσεις καλής γειτονίας προαπαιτούμενο για τη μέτρηση της προόδου της Τουρκίας

Ικανοποίηση της Αθήνας για το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 14:45
A- A A+

Την ικανοποίησή της για το περιεχόμενο της έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία εξέφρασε η ελληνική διπλωματία - κυρίως σε ό,τι αφορά τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας εξετάζονται σε ξεχωριστό κεφάλαιο της έκθεσης, με τον τίτλο «Περιφερειακά θέματα και Διεθνείς Υποχρεώσεις».

Η ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι για πρώτη φορά το θέμα του «casus belli» συνδέεται με τις ρητές υποχρεώσεις της Τουρκίας περί καλής γειτονίας και ειρηνικής επίλυσης διαφορών που προβλέπονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο του 2005 και στην Εταιρική Σχέση.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης για πρώτη φορά, ως προαπαιτούμενο για τη μέτρηση της προόδου της Τουρκίας, η ανεπιφύλακτη δέσμευσή της στις σχέσεις καλής γειτονίας. Παράλληλα επισημαίνεται η υποχρέωσή της να επιλύσει τις συνοριακές της διαφορές, βάσει της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών δυνάμει της Χάρτας του Ο.Η.Ε.

Επίσης, σημαντική είναι ανάλογη αναφορά στα Συμπεράσματα του Κεφαλαίου περί εξωτερικής πολιτικής η οποία επισημαίνει ότι «..κάθε είδους τριβή με τους γείτονες, αλλά και δράση που θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στη διαδικασία ειρηνικής επίλυσης των συνοριακών διαφορών. Η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας και θα εκτιμηθεί η σχετική πρόοδος...»

Επιπλέον, στην έκθεση προόδου για την Τουρκία περιλαμβάνεται το σύνολο των σημαντικών θεμάτων ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος (θέματα Πατριαρχείου, Χάλκη, εκπαιδευτικά δικαιώματα, περιουσιακά ζητήματα, ιδρύματα). Πολλά από αυτά τα θέματα έχουν συμπεριληφθεί στο ιδιαιτέρως σημαντικό από πολιτικής απόψεως Κεφάλαιο περί Δικαστικής Εξουσίας και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις στρατού και πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία, η Επιτροπή επισημαίνει τη συνεχιζόμενη άσκηση πολιτικής επιρροής εκ μέρους του στρατού και το γεγονός ότι υψηλοί αξιωματούχοι αποφαίνονται επί ζητημάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού. Ακόμη, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στην ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου επί των στρατιωτικών υποθέσεων.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή