Απέκλεισε μια συνολική ρήξη με την Ε.Ε. ο Ταγίπ Ερντογάν

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 16:40
A- A A+

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέκλεισε μια συνολική ρήξη με την Ε.Ε., αρνούμενος ωστόσο παράλληλα οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση στις Βρυξέλλες της κρίσιμης έκθεσης προόδου για την Τουρκία, ο κ. Ερντογάν δήλωσε μάλλον αισιόδοξος για την κατάσταση των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

«Αναστολή, ρήξη, τρένα που σταματούν στο σταθμό, όλα αυτά είναι αδύνατα», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν. Ακόμη και μία χώρα όπως η Βρετανία περίμενε 11 χρόνια προτού γίνει πλήρες μέλος».

Εξάλλου ο κ. Ερντογάν επέμεινε στην τουρκική θέση όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, ζητώντας πριν από ο,τιδήποτε την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.

Ο τούρκος πρωθυπουργός παραδέχθηκε ωστόσο ότι θα μπορούσε να υπάρξει «μία περίοδος στασιμότητας» στις σχέσεις μεταξύ της ¶γκυρας και των 25 μελών της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ελλάδας και της νότιας Κύπρου», όπως είπε.

«Μπορεί να υπάρξει μία καθυστέρηση στα κεφάλαια» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει «συναισθηματικά» αν οι ηγέτες της ΕΕ πάρουν απόφαση να καθυστερήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών το Δεκέμβριο. «Αν οι συνομιλίες επιβραδυνθούν, δεν θα υιοθετήσουμε μια στάση απόλυτης απόρριψης. Τα βήματά μας στοχεύουν προς το μέλλον», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Αναφερόμενος στη συμβιβαστική πρόταση της φινλανδικής προεδρίας, ο τούρκος πρωθυπουργός σχολίασε ότι είναι στο πλαίσιο «καλής θέλησης», ωστόσο εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι το έλαβε υπό μορφή φήμης. «Όλα ήταν προφορικά», είπε υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του ήταν σαφής από την αρχή. «Τους είπαμε: μην περιμένετε από μας (να ανοίξουμε) τα λιμάνια αν δεν θέσετε τέλος στην απομόνωση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου(όπως αποκάλεσε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου» , κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή