Παπουτσής: Καθαρό και δυνατό μήνυμα προς την Τουρκία η έκθεση της Κομισιόν

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 17:30
A- A A+

«Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ένα καθαρό και δυνατό μήνυμα προς την Τουρκία. Απαιτείται πλήρης σεβασμός του κοινοτικού κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις και πλήρης σεβασμός των κρατών μελών της Ένωσης χωρίς εξαιρέσεις». Αυτό δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και ¶μυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σχολιάζοντας την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπουτσής, «η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας έχει τώρα την ευκαιρία μέχρι το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής να αποδείξει ότι επιθυμεί τη συνέχεια της ενταξιακής πορείας. Απαιτούνται έμπρακτες αποδείξεις, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα εκπλήρωσης των υποχρεώσεων για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει, η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης αυξάνονται, υπογραμμίζοντας πως πλέον απαιτείται ενεργός, δημιουργική και αποφασιστική διπλωματία.

«Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ξεχωριστή πολιτική αξία, αλλά το νομικά δεσμευτικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα κριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου», καταλήγει ο κ. Παπουτσής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή