Ο «πυρετός» του bitcoin

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 13:13
UPD:13:13
REUTERS/JIM URQUHART
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Μπορεί όμως η αξία του να είναι μεγαλύτερη και να προκαλεί τον νέο… πυρετό στους σύγχρονους χρυσοθήρες των αγορών. Ο λόγος για το bitcoin, που εντυπωσιάζει, προβληματίζει και συγχρόνως διχάζει με τις επιδόσεις του.

Το ψηφιακό νόμισμα μετράει μεν ελάχιστα χρόνια ζωής -έχοντας «γεννηθεί» τον Ιανουάριο του 2009-, αλλά πολύ περισσότερες επιτυχίες. Τον Μάρτιο του 2017 κατάφερε για πρώτη φορά να ξεπεράσει σε αξία τον χρυσό, με την τιμή του ψηφιακού νομίσματος να αγγίζει τότε τα 1.268 δολάρια, ενώ μία ουγκιά χρυσού κόστιζε 1.233 δολάρια. Ακολούθησε ένα καλοκαίρι απόλυτης απογείωσης, που κορυφώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου και οδήγησε το bitcoin στο ιστορικό υψηλό των 4.921 δολαρίων, τη στιγμή που το 2010 η τιμή του ήταν μόλις στο 0,05 δολ.

Ο «πυρετός» του bitcoin στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία και άλλων ψηφιακών νομισμάτων, όπως τα ethereum, bitcoin Cash, Ripple ή Litecoin, συνολικής χρηματιστηριακής αξίας άνω των 80 δισ. Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, υπάρχουν περισσότερα από 1.400 Bitcoin ATMs ανά τον κόσμο, ενώ κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος η χρήση του σε online συναλλαγές. Οι χρήστες μπορούν πλέον να αγοράσουν τα πάντα μέσω bitcoins, από πίτσες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές έως και ακίνητα.

Εν μέσω αυτής της ευφορίας, η λέξη «bitcoin» είναι για πολλούς συνώνυμη με τη λέξη «φούσκα». Εμβληματικές προσωπικότητες της Wall Street, όπως ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan, έχουν αποκαλέσει το bitcoin «απάτη», παραπέμποντας στην κρίση της τουλίπας τον 17ο αιώνα. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις μεταξύ των οπαδών του ψηφιακού νομίσματος. Τα καμπανάκια όμως περί φούσκας έφεραν τα πρώτα σύννεφα.

Σειρά είχαν οι ενέργειες της Κίνας, που έθεσαν υπό έλεγχο την υπερβολική ευφορία, απαγορεύοντας τις αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICOs), βασική πηγή χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα το bitcoin κατέρρευσε έως και 30%, εξανεμίζοντας 20 δισ. δολάρια. Αυτό δεν σημαίνει το τέλος. Για πολλούς, το bitcoin είναι το νόμισμα του μέλλοντος. Αυτό που χρειάζεται είναι γερά θεμέλια, που θα στηρίζονται σε αυστηρότερη εποπτεία, κρατώντας μακριά τους επιτήδειους και τους καιροσκόπους.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή