Ο Όλι Ρεν απέφυγε να προσδιορίσει το χαρακτήρα των επιπτώσεων για την Τουρκία

Σε περίπτωση που δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 18:28
A- A A+

Αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με το πρωτόκολλο της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στο σύνολο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Αυτό τόνισε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Ολι Ρεν, παρουσιάζοντας σήμερα στους εκπροσώπους του Τύπου την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

Ο κ. Ρεν παρά τις συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων απέφυγε μεθοδικά να προσδιορίσει τον χαρακτήρα αυτών των επιπτώσεων, επισημαίνοντας πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. μπορούν να διακοπούν οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι σαφές πως στόχος αυτών των διαπραγματεύσεων είναι η ένταξή της Τουρκίας στην ΕΕ, ώστε να υπάρχουν κίνητρα για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Όπως τόνισε, παρά τις κατά καιρούς εντυπώσεις περί στασιμότητας στην Τουρκία, υπάρχει πρόοδος, έστω και βραδεία, όμως η Τουρκία -παρατήρησε- θα πρέπει να αντιληφθεί πως δεν υπάρχει παρακαμπτήριος οδός για την Ευρώπη και ότι θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τον γενικότερο εκδημοκρατισμό του πολιτικού της συστήματος.

Στην παρούσα φάση, τόνισε ο φινλανδός Επίτροπος, αυτό που προέχει είναι η ανάπτυξη των διπλωματικών πρωτοβουλιών της φινλανδικής προεδρίας για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, καλώντας όλα τα κράτη μέλη και την Τουρκία να επικεντρώσουν «όλη τους την ενέργεια και τις προσπάθειες για να υποστηρίξουν την πρόταση της φινλανδικής φόρμουλας. «Αυτή πιθανόν θα είναι η τελευταία ευκαιρία για πραγματική πρόοδο τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το θέμα της Κύπρου», σημείωσε ο κ. Ρεν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή