Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 08:19

A- A A+

Η έκθεση της Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η απόφαση του Μισθοδικείου για τους μισθούς των δικαστικών, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους και οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αναδρομικά σε 6.000 συνταξιούχους για τα τρία προηγούμενα χρόνια. Από τον ερχόμενο μήνα οι πληρωμές.

* ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Τελεσίγραφο ενός μήνα στην ¶γκυρα. Να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της προειδοποιεί η ΕΕ.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανατροπές σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Ξανά στο τραπέζι η "Έκθεση για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση" του ΕΣΥΠ.

* Η ΑΥΓΗ: ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι πλήρωσαν τον πόλεμο στο Ιράκ. Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν την πλειοψηφία στη Βουλή.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Αυξήσεις φωτιά 50% στα φάρμακα. Κάνουν πάρτι οι φαρμοκοβιομήχανοι.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Το Βατερλό του Μπους. Η Νεοδεξιά πέφτει.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δεινή ήττα του Μπους. Έχασε τη Βουλή, πρόβλημα και στη Γερουσία.

* ΕΘΝΟΣ: Η λίστα με τις νέες τιμές φαρμάκων. Ακριβαίνουν έως 50% από τη Δευτέρα 185 σκευάσματα.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΚΕΠ ο Μήτσος ΚΕΠΠ ο Γιάννος και... κεμπάπ το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην Υπουργός και πρωτοπαλίκαρο του εκσυγχρονισμού, Παπαντωνίου, δοκιμάζει την συνταγή Αβραμόπουλου.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έδωσαν αύξηση στους εαυτούς τους. Απόφαση-πρόκληση του μισθοδικείου υπέρ των δικαστών.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΗΠΑΝ τέλος στον πόλεμο. Οι Αμερικανοί απέρριψαν την πολιτική του Μπους στο Ιράκ.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκλογές: Οι Αμερικανοί πολίτες ξύπνησαν και... Αφόπλισαν τον πιστολέρο. Το 'σκασε ο Ράμσφελντ.

* ΕΣΤΙΑ: Έμμεσο τελεσίγραφο προς την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ενωσις την καλεί να τηρήση τις υποχρεώσεις της.

* ESPRESSO: "Παραμύθι ο Χριστός και η Παναγία". Απίστευτο! Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού (μέχρι το 2005) "πυροβολεί" μητροπολίτες και αγίους.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καταδίκασαν την πολιτική Μπους στο Ιράκ. Εξιλαστήριο θύμα ο Ράμσφελντ απεπέμφθη από το υπ. Αμύνης.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Προθεσμία στην Τουρκία έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Θετικές για την Αθήνα οι αναφορές στην έκθεση της Κομισιόν.

* ΤΑ ΝΕΑ: Σκάνδαλο: 61% αυξήσεις στους δικαστές, ενώ απολύουν χιλιάδες συμβασιούχους.

* Η ΝΙΚΗ: Κόντρα στο κοινό αίσθημα. Οι δικαστές αποφάσισαν γενναίες αυξήσεις των μισθών τους.

* ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Κάλπες μετά το Πάσχα! Ο Καραμανλής το πήρε οριστικά απόφαση. Ημερομηνία-φαβορί η 3η Ιουνίου.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα: Απαιτούμε Παιδεία των λαϊκών αναγκών.

* TRAFFIC NEWS: Να πληρώσουν όλοι για το θάνατο του παιδιού μου. Απαρηγόρητη η μητέρα της Κικής Κούσογλου, Δέσποινα.

* City Press: "Τυφλή" Δικαιοσύνη εναντίον κοινωνίας και οικονομίας. Προς μεγάλη αύξηση του μισθού του προέδρου του Αρείου Πάγου μέσω απόφασης του Μισθοδικείου.

* Metro: Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι. Μένουν και εκτός Δημοσίου με απόφαση-βόμβα που έλαβε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

* Metropolis: Γκάλοπ: η κακή τηλεόραση μεγεθύνει το πρόβλημα της βίας.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απλήρωτοι και εκτός Δημοσίου αλλά και αυξήσεις μαμούθ στους δικαστικούς. Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για 200.000 συμβασιούχους.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Έξωση 15 ηλικιωμένων από τον Λαγκαδά. Με ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο ζητά να απομακρυνθεί ο ξενώνας του ψυχιατριακού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για ηλικιωμένους που αποθεραπεύτηκαν.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στο περίμενε επί μήνες για φυσικό αέριο. Ξεσηκώνονται ολόκληρες πολυκατοικίες στη Θεσσαλονίκη.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους: Έχασε τη Βουλή σχεδόν και τη Γερουσία.

Συνάντηση Αλογοσκούφη - Πολύδωρα

H Espresso γράφει ότι "με μικρό...καλάθι θα περιμένει τον Βύρωνα Πολύδωρα ο Γιώργος Αλογοσκούφης στο αυριανό κρίσιμο ραντεβού για τα μισθολογικά αιτήματα των αστυνομικών. Πάντως, και από τις δύο πλευρές γίνεται προσπάθεια συμβιβασμού, χωρίς να αποκλείονται και απρόοπτα, αν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μείνει πιστός στους κώδικες τιμής των... σαμουράι".

Απόφαση Μισθοδικείου για δικαστικούς

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "την ώρα που το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων υφίσταται τις συνέπειες μίας παρατεταμένης λιτότητας και πολλοί κλάδοι δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν έστω και ελάχιστα απ΄όσα τους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μία απόφαση του Μισθοδικείου έρχεται να προκαλέσει βάναυσα το κοινό αίσθημα, καθώς ενέκρινε αυξήσεις 50 έως 70% στους μισθούς των δικαστών".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθούν τελευταία τα Ανώτατα Δικαστήριο της χώρας, τα οποία απορρίπτουν σε μόνιμη βάση τις οικονομικές αξιώσεις πολιτών με γνώμονα πάντοτε τη... φροντίδα του κρατικού προϋπολογισμού, το Μισθοδικείο -αποτελούμενο από τρεις δικαστικούς, τρεις πανεπιστημιακούς και τρεις δικηγόρους- δικαίωσε δικαστική λειτουργό, η οποία διεκδικούσε αύξηση των αποδοχών της, καθώς και αναδρομικά ποσού 250.240,87 ευρώ για την πενταετία 2000-2005. Στην πράξη, η επίμαχη απόφαση σηματοδοτεί την αύξηση κατά 61,3% στις αποδοχές των προέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων (3.340 ευρώ)".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "βαρύτατο πλήγμα για τον δημόσιο κορβανά αποτελεί η απόφαση του Μισθοδικείου να εξομοιώσει τους μισθούς των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας (¶ρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο και Συμβούλιο της Επικρατείας ), με αυτούς των προέδρων των ανωτάτων επιτροπών των Ανεξάρτητων Αρχών. Ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για ανάλογες διεκδικήσεις και από δικαστές όλων των βαθμών!".

Σύμφωνα με τη City Press "προς μεγάλη αύξηση του μισθού του προέδρου του Αρείου Πάγου μέσω απόφασης του Μισθοδικείου. Προβλέπονται ανάλογες αυξήσεις και... αναδρομικά, μέσω δικαστικών αποφάσεων, για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Διπλό "όχι" σε συμβασιούχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο".

Παιδεία

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ανατροπή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με συνεχείς εξετάσεις, όχι σε ενδοσχολικό αλλά σε περιφερειακό επίπεδο από τη Γ' Γυμνασίου έως τη Γ΄Λυκείου, επαναφορά της μοριοδότησης του βαθμού της Β΄Λυκείου για την επιτυχία στο Πανεπιστήμιο και εισαγωγικές εξετάσεις οι οποίες θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας και όχι ανά σχολή - όπως συνέβαινε στις αρχές της δεκαετίας του '60- φέρνουν οι προτάσεις της Επιτροπής για τη Δευτεροβάθμια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, οι οποίες περιλαμβάνονται σε 60σέλιδο πόρισμα που έχει στα χέρια της η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "διαρκής και επίμονος θα είναι ο αγώνας για την Παιδεία των σύγχρονων πραγματικών λαϊκών αναγκών, όσο η πολιτική της κυβέρνησης - με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ - επιχειρεί με κάθε τρόπο την προσαρμογή στις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου. Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές, οι μαθητές που δηλώνουν πως θα συνεχίσουν πολύμορφα τον αγώνα για την Παιδεία που τους αξίζει, οι δάσκαλοι που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, οι καθηγητές και εργαζόμενοι στο Δημόσιο που συμμετέχουν με στάσεις εργασίας".

Σενάριο πρόωρων εκλογών

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ υποστηρίζει ότι "δεν προλάβαμε να ξεμπερδέψουμε από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και ήδη στην ατζέντα μας πρέπει να γράψουμε την ημερομηνία των επόμενων βουλευτικών εκλογών, αφού πλέον ο Καραμανλής έχει λάβει την απόφαση ότι η τετραετία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί και οι πρόωρες είναι ήδη μια βεβαιότητα που δεν αμφισβητείται. Ύστερα από πολλές παλινδρομήσεις, αλληλοσυγκρουόμενες εισηγήσεις, προσωπικούς υπολογισμούς κάποιων γαλάζιων στελεχών και προβληματισμούς του ίδιου του πρωθυπουργού, η εποχή των εκλογών είναι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ήδη αποφασισμένη: άνοιξη προς καλοκαίρι του 2007".

Συνταξιούχοι ΟΓΑ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αναδρομικά περίπου τριών ετών (από τις αρχές του 2004) σε 6.000 συνταξιούχους του, προερχομένους με διαδοχική ασφάλιση από άλλα ταμεία, πρόκειται να καταβάλει ο ΟΓΑ μαζί με την σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα των καθυστερήσεων ως προς τον υπολογισμό των ποσών που δικαιούνται οι παραπάνω περιπτώσεις συνταξιούχων από τον χρόνο ασφάλισής τους σε άλλα ταμεία ξεπεράστηκε και στο εξής οι συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης θα υπολογίζονται αυτόματα από το μηχανογραφικό σύστημα του ταμείου".

Συμβασιούχοι - Ελεγκτικό Συνέδριο

H metro αναφέρει ότι "διπλό χτύπημα για τους συμβασιούχους του Δημοσίου επιφύλασσε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία "δεν έχουν να λαμβάνουν" από την έως τώρα παροχή των υπηρεσιών τους, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτεται και το αίτημά τους για υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου εργασίας. Η χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για περίπου 200.000 συμβασιούχους του δημόσιου τομέα".

Παπαντωνίου

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "την αναγγελία ίδρυσης Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) στην ουσία άτυπου κόμματος ή Κίνησης, έκανε χθες ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου πρωτοπαλίκαρο του εκσυγχρονισμού και τώρα ανεξάρτητος Βουλευτής. Ο Γιάννος δοκιμάζει την συνταγή του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος είχε ιδρύσει το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ) και πέτυχε να επιστρέψει στη ΝΔ και σήμερα να είναι Υπουργός".

Υπόθεση Κούσογλου

H Traffic News γράφει ότι "το δράμα της οικογένειας Κούσογλου, το χαμό της 20χρονης καλλονής από τη Βέροια, ξαναζεί η τοπική κοινωνία εν όψει της δίκης για την υπόθεση που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη".

Τηλεόραση - βία

H Metropolis υποστηρίζει ότι "την υπερβολή των τηλεοπτικών δελτίων στον τρόπο που παρουσιάζουν τις ειδήσεις αναδεικνύει το Βαρόμετρο της VPRC για λογαριασμό της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας , η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης πιστεύει ότι η τηλεόραση αναπαράγει τη βία, ακόμη και μέσα από τα δελτία ειδήσεων".

Τουρκία-ΕΕ

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ¶γκυρα, στην οποία έδωσε προθεσμία περίπου ενός μηνός, για να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσής της με την Κύπρο. Η ΕΕ ξεκαθάρισε ότι, αν αυτό δεν συμβεί ως τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, τότε η Επιτροπή θα προτείνει την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά, που, με αφορμή το Κυπριακό, η ΕΕ απευθύνει συγκεκριμένες απειλές στην Τουρκία".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "προθεσμία έως τα μέσα Δεκεμβρίου για να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης δίνει στην ¶γκυρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παραπέμπει τις κρίσιμες αποφάσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επισήμανε δύο ζητήματα. Από την μία πλευρά επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο διακοπής, παρά τις διαφωνίες γύρω από την αναγνώριση της Κύπρου".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "η Ελλάς είναι υποχρεωμένη να τηρή λεπτές ισορροπίες. Η χώρα μας εξακολουθεί να δηλώνη υποστηρικτής της πλήρους εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα όμως επικροτεί την σθεναρή στάση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Και αφήνει τις προειδοποιήσεις και τα τελεσίγραφα στους άλλους εταίρους".

Αμερικανικές εκλογές

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε σχόλιό της γράφει ότι "προβλέπουν και οι Ευρωπαίοι, ότι με κομμένα τα φτερά στις κάλπες, ο Μπους θα είναι μετριοπαθής και συνεργάσιμος στο υπόλοιπο της θητείας του. Το ζητούμενο από τον κόσμο ολόκληρο είναι μια ουσιαστική αλλαγή της ηγεμονικής και αλαζονικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, με μία πολιτική ειρήνης, καλής θέλησης και συνεννόησης, με έμπρακτη εγκατάλειψη του παραλογισμού του πολέμου. Υποχρεώνει η συντριπτική ήττα σε αφοπλισμό του πιστολέρο και εύχεται κάθε δημοκρατικός πολίτης του πλανήτη να είμαστε, πράγματι, στην αρχή του τέλους του εφιάλτη".

Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "πολύτιμες ελπίδες για στροφή της αμερικανικής πολιτικής γέννησε στην υφήλιο ο θρίαμβος των Δημοκρατικών και το Βατερλό του προέδρου Μπους στις ενδιάμεσες εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αμερικανοί ψηφοφόροι καταδίκασαν όχι μόνο τους νεοσυντηρητικούς και την τυχοδιωκτική πολεμική περιπέτεια στο Ιράκ, αλλά επίσης τον αυταρχισμό, τα σκάνδαλα και την κοινωνική αναλγησία που χαρακτηρίζουν τη ρεπουμπλικανική διακυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "με την αποπομπή του υπουργού Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ, και την αντικατάστασή του από τον πρώην επικεφαλής της CIA και παλαιό γνώριμο της οικογένειας Μπους, Μπομπ Γκέιτς, ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι ο αδιέξοδος πόλεμος στο Ιράκ υπήρξε κύριος λόγος της δεινής εκλογικής ήττας των Ρεπουμπλικανών. Η απομάκρυνση του Ράμσφελντ, εκτός του ότι αποτελεί προσπάθεια κατευνασμού των ψηφοφόρων, το 60% των οποίων δήλωσε πως καταδικάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Ιράκ, ανοίγει -θεωρητικά τουλάχιστον- τον δρόμο για μια αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "φαρμάκι πότισαν με την ψήφο τους οι Αμερικανοί πολίτες τον Τζορτζ Μπους και τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι έπειτα από 12 χρόνια έχασαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ όλα ήταν ανοικτά και για την κατάκτηση του ελέγχου της Γερουσίας. Η διαφθορά στην πολιτική ζωή, το Ιράκ, η τρομοκρατία, τα θέματα υγείας και παιδείας, η οικονομική κατάσταση, το βέτο του προέδρου Μπους για την έναρξη έρευνας στα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα και οι γάμοι των ομοφυλόφιλων αλλά και τα σεξουαλικά σκάνδαλα στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών ήταν τα ζητήματα που έγειραν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, την πλάστιγγα υπέρ των Δημοκρατικών στις προχθεσινές ενδιάμεσες εκλογές".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "αυτή η βαριά και ξεκάθαρη ήττα των Ρεπουμπλικάνων δρομολογεί σοβαρές εξελίξεις καθώς ήδη χθες ο πρόεδρος Μπους, αναγνωρίζοντας ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την αποτυχία έπαιξε η διεξαγωγή του πολέμου στο Ιράκ, ανακοίνωσε την "παραίτησή" του επί έξι χρόνια υπουργού ¶μυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ ενώ νωρίτερα η Νάνσι Πελόζι, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία θα είναι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Ιανουάριο, δήλωνε ότι "οι Αμερικανοί ψήφισαν τους Δημοκρατικούς για να δώσουν νέα κατεύθυνση στη χώρα και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε". Νέος υπουργός ¶μυνας διορίστηκε από τον Μπους το επί 25 χρόνια στέλεχος της CIA Ρόμπερτ Γκέιτς και συνεργάτης του πατέρα Μπους".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η αλλαγή ισορροπιών στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ χαιρετίστηκε ως θετική εξέλιξη από πολιτικούς, αναλυτές και απλούς πολίτες του κόσμου που επικρίνουν την εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου. Παράλληλα, ωστόσο, διατυπώνονται επιφυλάξεις για τον αντίκτυπο που θα έχει στη γραμμή πλεύσης της Ουάσιγκτον. Στην Ευρώπη εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι Δημοκρατικοί θα βοηθήσουν να γεφυρωθούν οι διατλαντικές διαφορές των τελευταίων χρόνων".

Φάρμακα

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "ακριβαίνουν έως 50% από τη Δευτέρα 185 φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, ενώ σε άλλα 181 μειώνονται οι τιμές. Δεύτερο κύμα ανατιμήσεων θα πλήξει την αγορά φαρμάκων σε 90 ημέρες, ενώ εκφράζονται φόβοι πως τα 720 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν, θα πωλούνται σε πολλαπλάσιες τιμές αυτών που αποσύρθηκαν".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "από την ερχόμενη Δευτέρα έρχονται αυξήσεις τιμών έως και 50% σε 185 φάρμακα - οι τιμές των οποίων ήταν καθηλωμένες από το 1998 και μετά - καθώς και μειώσεις που φτάνουν μέχρι το 20% σε 210 σκευάσματα. Τα δεδομένα αυτά ωστόσο μπορούν να ανατραπούν, καθώς στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την δημοσιοποίηση του νέου δελτίου, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν το δικαίωμα για τυχόν ενστάσεις".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή