Προειδοποίηση του ΟΗΕ για διεύρυνση του ψηφιακού χάσματος στον κόσμο

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 22:18
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Η ψηφιακή ανισότητα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου μας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε βαθύ ψηφιακό χάσμα, σύμφωνα με αναφορά του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το BBC, η αναφορά υπογραμμίζει ότι η απόσταση έχει αυξηθεί ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, όσον αφορά στις διαδικτυακές τους υποδομές και την πρόσβαση στο Ίντερνετ, καθώς στις στις πρώτες οι ταχύτητες σύνδεσης στο Ίντερνετ αυξάνονται, ενώ αλλού παραμένουν στατικές. Επίσης, το 52% του πληθυσμού του πλανήτη εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ, σύμφωνα με την αναφορά Global Broadband Progress των Ηνωμένων Εθνών- στην οποία τονίζεται επίσης ότι η βελτιωμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί κινητήρια δύναμη και για την επίτευξη άλλων στόχων, κοινωνικών χαρακτηριστικών.

Η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Ίντερνετ παγκοσμίως είναι στα 7,2 mbps- αλλά αυτός ο αριθμός αποκρύπτει την ύπαρξη σημαντικών διαφορών ανάμεσα στις χώρες. Γενικότερα, όπως υπογραμμίζεται, οι ταχύτητες σύνδεσης στο Ίντερνετ στις πιο ανεπτυγμένες χώρες αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με αλλού. Για παράδειγμα, η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Ίντερνετ στη Νότια Κορέα είναι περίπου 28,6 mbps, ενώ στη Σιγκαπούρη οι κορυφαίες ταχύτητες ξεπερνούσαν τα 184 mbps. Ωστόσο, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως στη Νιγηρία (1,5 mbps) τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με την τελευταία αναφορά του ΟΗΕ περί broadband, που συντάχθηκε πέρυσι.

Αν και η τεχνολογία παρέχει σημαντική βοήθεια όσον αφορά στην πρόοδο πολλών εθνών, τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του κόσμου (52%) εξακολουθεί να μην έχει καθόλου πρόσβαση στο Ίντερνετ. Επίσης, είναι μεγάλες οι διαφορές μεταξύ διαφορετικών περιοχών, με την Ευρώπη να βρίσκεται στο 76% ποσοστό πολιτών που μπορούν να συνδεθούν στο Ίντερνετ- τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην Αφρική είναι μόλις 21,8%.

Προτεινόμενα για εσάς