«Οχι» στην τηλεοπτική βία από το 65% της κοινής γνώμης

Tι δείχνουν τα ευρήματα του μηνιαίο βαρόμετρου ΣΚΑΪ -VPRC
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 10:08
A- A A+

Την αντίθεση της κοινής γνώμης στον τρόπο με τον οποίο η πλειονότητα των τηλεοπτικών σταθμών παρουσίασε την υπόθεση βιασμού στην Αμάρυνθο, καταγράφει το μηνιαίο βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της VPRC.

Μόνο το 17% δηλώνει ικανοποιημένο με τον τρόπο που η τηλεόραση παρουσίασε την υπόθεσητης Αμαρύνθου.

Πιο συγκεκριμένα, το 65% των ερωτηθέντων εκφράζει τη διαφωνία του, ενώ το ίδιο ποσοστό υποστηρίζει ότι οι ειδήσεις στην τηλεόραση παρουσιάζουν περισσότερη βία απ' όση υπάρχει στην πραγματικότητα.

Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία (84%) εκτιμά ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει πολύ βία, η οποία συγκρινόμενη με τη βία πριν μία πενταετία έχει αυξηθεί κατά 75%.

Ενδιαφέρον, ακόμα, παρουσιάζει η γνώμη των πολιτών για το ποιό θεωρούν ως το σημαντικότερο πρόβλημα βίας. Ποσοστό 24% θεωρεί τη βία στα σχολεία, 20% τη βία καθημερινά στους δρόμους και τις γειτονιές, 16% τη βία στα γήπεδα, 14% τη βία μέσα στην οικογένεια, 10% τη βία κατά των γυναικών και 6% τη βία κατά των μεταναστών.

Eπαινος αντί για ψόγος

Tο τηλεοπτικό σόου της ροζ παρα-δημοσιογραφίας στην υπόθεση της Αμαρύνθου συζητήθηκε την Τετάρτη στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Παρά τη γενικευμένη κατακραυγή, ο Νίκος Χατζηνικολάου, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Τηλεοπτικών Σταθμών, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις τηλεοπτικές παρεκτροπές, ζήτησε έπαινο αντί για ψόγο, ισχυριζόμενος ότι με την στάση τους τα κανάλια αποκάλυψαν τα φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού και αφύπνισαν την κοινωνία.

Ακόμα, ο κ. Χατζηνικολάου σημείωσε πως εάν το Συμβούλιο αποφασίσει αρνητικά, αυτό θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην ενημέρωση των πολιτών και πως το ΕΣΡ πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια των δημοσιογράφων για ανάδειξη των κοινωνικών προβληματών.

Το Συμβούλιο επιφυλάχτηκε να εκδώσει απόφαση και θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή αφού λάβει τα υπομνήματα των τηλεοπτικών σταθμών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δήλωσε: «Κάνουν λάθος όσοι σκέφτονται και μετρούν υπό όρους τηλεθέασης. Όσοι παρακολουθούν ένα κανάλι δε σημαίνει ότι επικροτούν τον τρόπο που παρουσιάζει ένα θέμα». Αναφερόμενος σε όσους πλαισιώνουν ανάλογες συζητήσεις, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι στο βωμό της θεαματικότητας και της προσωπικής προβολής, υπάρχουν κάποιοι που πηγαίνουν για λόγους δημοσιότητας.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή