Στο 10ο Διάλογο μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, μίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
«Όταν ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία, πριν από δέκα χρόνια, ήταν αδύνατο να φανταστούμε πόσο επίκαιρος θα αποδεικνυόταν ο Διάλογος αυτός σήμερα», σημείωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουγός. Όπως είπε, πρόκειται για ένα Διάλογο που προάγει την κατανόηση μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και δογμάτων και που δίνει στους πολιτικούς την ευκαιρία να τείνουν ευήκοον ους προς τις θρησκευτικές κοινότητες σε μια σειρά καίριων ζητημάτων.
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία του Διαλόγου με δεδομένη και την αύξηση του αριθμού των Ορθοδόξων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης διεύρυνσης, την επικείμενη προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά και τη μελλοντική ένταξη και άλλων χωρών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Ο Διάλογος μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας (ΕΛΚ) έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να ολοκληρώσει την αποστολή του. Υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούμε να κάνουμε στη ΝΑ Ευρώπη για να παγιωθεί και να προαχθεί περαιτέρω η συμφιλίωση και η συνεργασία, εν όψει της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Κατά τη διάρκεια του 8ου Διαλόγου στη Θεσσαλονίκη, το 2004, όταν συζητήσαμε με θέμα την «Οικοδόμηση της Ευρώπης μέσω της συμφιλίωσης και της συνεργασίας», οι πρωθυπουργοί Ivo Sanader και Vojislav Kostunica έστειλαν ένα σημαντικό και συνάμα ισχυρό μήνυμα συμφιλίωσης, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο στην πράξη την αξία του διαλόγου και της συνεργασίας, αλλά και την αξία αυτής της πρωτοβουλίας μας. Όμως, παράλληλα με τις πολιτικές προσπάθειες, ο ρόλος των θρησκευτικών κοινοτήτων είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Μπορούν να προαγάγουν τα ιδεώδη της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της ανοχής και του σεβασμού, προετοιμάζοντας έτσι τις κοινωνίες -ιδιαίτερα εκείνες που επλήγησαν πρόσφατα από εμπόλεμες συρράξεις- για την ένταξή τους στην Ε.Ε.. Μπορούν να παρέχουν στους πολιτικούς πολύτιμη καθοδήγηση, αντλώντας από τα μηνύματα που λαμβάνουν από την κοινωνία», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε πιο κρίσιμο από ποτέ το Διάλογο, για τη συμφιλίωση μεταξύ πολιτισμών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, σημειώνοντας ότι αποτελεί το χώρο συνάντησης και διαλόγου διακεκριμένων εκπροσώπων της πολιτικής και της θρησκείας. «Θα έπρεπε, μάλιστα, να μην περιορίζεται στις ετήσιες συναντήσεις, αλλά να αποτελέσει το έναυσμα για συντήρηση του διαλόγου πέρα από αυτές», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε τέλος πως προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η υποστήριξη της ένταξης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογραμμίζοντας ότι η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης του 2003 αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή.
Μήνυμα προς την Τουρκία
Στο σημείο αυτό ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως ο σεβασμός και η πλήρης εφαρμογή, από τις χώρες που προσβλέπουν στην ένταξή τους στην Ε.Ε., των κριτηρίων και προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί, είναι αδιαπραγμάτευτος. «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων, η επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας συνιστούν αρχές ζωτικής σημασίας. Αποτελούν τα ίδια τα θεμέλια της ΕΕ και η πλήρης συμμόρφωση με αυτές είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη», παρατήρησε ο κ. Καραμανλής.