Mε δύο γραμμές στη γ’ αξιολόγηση;

Η κυβέρνηση εισέρχεται στις διαβουλεύσεις χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει αν στοχεύει σε «clean exit» ή προληπτική πιστοληπτική γραμμή
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 14:10
UPD:14:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Το Μαξίμου επέλεξε χθες να μην επέμβει στο κλίμα που δημιούργησε η άτυπη ενημέρωση του κορυφαίου παράγοντα του ΥΠΟΙΚ

A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Κορυφαίος υπουργός που φιλοξενήθηκε αυτές τις ημέρες σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού διαβεβαίωνε τους ιθύνοντες ότι οι πληροφορίες πως οι Βρυξέλλες έχουν θέσει τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα να μην αλλάξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στον επικείμενο ανασχηματισμό δεν ευσταθούν.

Πολύ περισσότερο υποστήριζε ότι δεν ευσταθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να διστάζει να πραγματοποιήσει τον ανασχηματισμό, λόγω Τσακαλώτου. «Ο ανασχηματισμός θα γίνει. Το πότε σχετίζεται με την εικόνα που θα έχουμε για το πώς θα πάει και πόσο θα κρατήσει η γ’ αξιολόγηση. Ο Τσίπρας αναζητεί το καλύτερο timing, δεν αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα» έλεγε χαρακτηριστικά, χωρίς πάντως να αποκαλύψει τις προθέσεις του πρωθυπουργού για τον σημερινό υπουργό Οικονομικών.  

Η χθεσινή off the record ενημέρωση στην οδό Νίκης από την οποία προέκυψαν πολλές ειδήσεις για την οικονομία και την επικείμενη αξιολόγηση, αλλά κυρίως ανέδειξε άλλη μία προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να «προσγειώσει» τους υπεραισιόδοξους τόνους του Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού, έφερε νέα σύννεφα στις σχέσεις Μαξίμου - Τσακαλώτου, αφού επί της ουσίας επανέφερε το ζήτημα των σημαντικών διαφορών στην τακτική και τη στρατηγική της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ανάμεσα στην οδό Νίκης και την Ηρώδου Αττικού, ιδιαίτερα μετά την επαναφορά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά σε κομβικό ρόλο στο Μαξίμου.

Τότε, κατά τη διάρκεια της β’ αξιολόγησης, όπως είναι πλέον γνωστό, ο κ. Τσακαλώτος ήταν έτοιμος δύο φορές να κλείσει τη διαπραγμάτευση και δεν το έκανε λόγω ενστάσεων του Μαξίμου. 

Χθες, λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, από όπου δήλωνε πως η γ' αξιολόγηση αναμένεται (καλή τη πίστει και συνεργασία όλων των θεσμών) να ολοκληρωθεί εγκαίρως και χωρίς νέα μέτρα, η οδός Νίκης άφησε να διαρρεύσει ότι υπάρχουν προβλήματα στα έσοδα, και παρά το γεγονός ότι δεν σημειώνεται απόκλιση στις προβλέψεις, αν αυτές υπάρξουν, τότε – εφόσον χρειαστεί προς κάλυψη του στόχου 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος – η κυβέρνηση ενδέχεται να λάβει νέα μέτρα.

Η θέση αυτή πήρε σχεδόν όλο το φως της δημοσιότητας, στο Μαξίμου όμως – που δεν γνώριζε από πριν το περιεχόμενο της ενημέρωσης στο υπουργείο Οικονομικών – «χτύπησαν» άσχημα άλλες δύο τοποθετήσεις από την πλευρά του κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου που έκανε την ενημέρωση στους οικονομικούς συντάκτες.

Πρώτον, ότι στόχος είναι η γ’ αξιολόγηση να κλείσει «στα μέσα Ιανουαρίου», ενώ τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Φλαμπουράρης αλλά και άλλοι υπουργοί που έχουν τοποθετηθεί σχετικά, δημοσίως έχουν πει ότι στόχος ήταν να κλείσει μέσα στο 2017.

Δεύτερον και σημαντικότερον, ότι είναι προτιμότερη η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από το πρόγραμμα, ενταγμένης σε καθεστώς προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής άρα και προστασίας της στην προσπάθεια εξόδου τις αγορές, από το “clean exit” που επανέλαβε με πανηγυρικούς τόνους ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνεται ως κύριο στοιχείο στο πολιτικο-επικοινωνιακό αφήγημα του Μαξίμου. Επιπλέον, εξυπακούεται ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης θα φέρει και καθυστέρηση στο «τέλος του προγράμματος» που το Μαξίμου έχει κάνει σημαία για το καλοκαίρι του 2018.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται η άβολη θέση του υπουργού Οικονομικών (κατά απολύτως έγκυρες πληροφορίες και των κ.κ. Χουλιαράκη αλλά και Λιάκου) όταν ακούν τους παράγοντες του Μαξίμου ακόμα και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να μιλούν δημοσίως για την γ’ αξιολόγηση σαν να αναμένεται ένας «υγιεινός περίπατος» όταν οι ίδιοι πολύ καλά γνωρίζουν ότι θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο και η οποία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση της ELDORADO GOLD, τη στασιμότητα στην επένδυση στο Ελληνικό, την - μικρή προς το παρόν – υστέρηση στα έσοδα, ακόμα και την υπόθεση Γεωργίου.   

Το Μαξίμου επέλεξε χθες να μην επέμβει στο κλίμα που δημιούργησε η άτυπη ενημέρωση του κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το πρόβλημα όμως παραμένει.

Με ποια γραμμή, για παράδειγμα, θα πάει η κυβέρνηση στην γ’ αξιολόγηση στο μείζον ζήτημα της εξόδου από το πρόγραμμα και της προστασίας ή μη της ελληνικής οικονομίας στην προσπάθειά της να ξαναβγεί – συστηματικά και όχι δοκιμαστικά – στις αγορές.

Με το «καθαρή έξοδος» που είπε ο πρωθυπουργός αλλά δεν εγγυάται χαμηλά επιτόκια και φέρνει νέα αναταραχή στις αγορές ή με την προληπτική πιστωτική γραμμή που εμφανίζεται να προκρίνει ο υπουργός Οικονομικών για μεγαλύτερη ασφάλεια;

Είναι κοινή η γραμμή Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών σε αιτήματα όπως να σωθούν κοινωνικά επιδόματα ή σε άλλες επιδιώξεις στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή