Ναμίκ Ταν: «Η Τουρκία δεν είχε δηλώσει ότι θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο»

«Να μην αναμένουν μονομερές βήμα από την Τουρκία»
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 14:41
A- A A+

«Δεν πρέπει να αναμένεται μονομερές βήμα από την Τουρκία, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, ερωτηθείς αν θα εφαρμόσει η Αγκυρα το Πρόσθετο Πρωτόκολλο Ε.Ε. - Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, «η Τουρκία δεν είχε δηλώσει ότι θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο. Απλώς, με την υπογραφή της είχε δείξει τη σχετική βούλησή της». «Υπάρχουν όμως αμοιβαίες ευθύνες», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα ο κ. Ταν υπενθύμισε την «ευθύνη της Ε.Ε. για άρση του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων (ΤΔΒΚ, όπως αποκάλεσε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου)», ενώ αναφερόμενος στην έκθεση προόδου, σημείωσε πως το περιεχόμενο της τελευταίας «δεν συμβαδίζει με τις ευθύνες της Ε.Ε.». Όπως επίσης υπογράμμισε, «το Κυπριακό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εναντίον της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας».

Αναφερόμενος εξάλλου, στην πρόταση της φινλανδικής προεδρίας, ο κ. Ταν παρατήρησε πως «από την πρώτη στιγμή, η τουρκική πλευρά υπήρξε δημιουργική», ενώ στην ερώτηση αν υπάρχει νέα φινλανδική πρόταση, απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, αλλά πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι επαφές της φινλανδικής προεδρίας.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή