Το Ισραήλ υπέρ ανεξάρτητου κράτους Κούρδων

Δηλώσεις στήριξης εν όψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος στο Ιράκ
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 13:06
UPD:13:06
REUTERS/POOL

Το Ισραήλ διατηρούσε διακριτικούς στρατιωτικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με τους Κούρδους από τη δεκαετία του ‘60, θεωρώντας τη μειονότητά τους, ο γηγενής πληθυσμός της οποίας ζει μοιρασμένος μεταξύ Ιράκ, Τουρκίας, Συρίας και Ιράν, ανάχωμα απέναντι στον κοινό Άραβα εχθρό.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους τάχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε δηλώσεις του χθες, εν όψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος των Κούρδων του Ιράκ για την ανεξαρτησία, στο οποίο αντιτίθεται η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. «Το Ισραήλ στηρίζει τις νόμιμες προσπάθειες των κουρδικού λαού να αποκτήσουν το δικό τους κράτος» ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση η οποία εστάλη από το γραφείο του στους ξένους ανταποκριτές.

Το Ισραήλ διατηρούσε διακριτικούς στρατιωτικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με τους Κούρδους από τη δεκαετία του ‘60, θεωρώντας τη μειονότητά τους, ο γηγενής πληθυσμός της οποίας ζει μοιρασμένος μεταξύ Ιράκ, Τουρκίας, Συρίας και Ιράν, ανάχωμα απέναντι στον κοινό Άραβα εχθρό.

Την Τρίτη ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στο δημοψήφισμα στις 25 του μήνα, παρόλο που η πρόταση για δημοψήφισμα απορρίφθηκε από ψηφοφορία στο ιρακινό κοινοβούλιο. Η Δύση ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα στην ημιαυτόνομη περιοχή των Κούρδων του Ιράκ, όπου -μεταξύ άλλων- βρίσκονται και τα στρατηγικής σημασίας πετρέλαια του Κιρκούκ, θα αποσπάσουν την προσοχή από τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Νετανιάχου ο οποίος πρόκειται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου είχε εκφραστεί υπέρ «των κουρδικών φιλοδοξιών για ανεξαρτησία» σε ομιλία του το 2014, επισημαίνοντας ότι αξίζουν «πολιτική ανεξαρτησία». Οι χθεσινές του δηλώσεις δείχνουν να ενστερνίζεται μια πιο άμεση υιοθέτηση της προοπτικής δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Κατά του ΡΚΚ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πάντως εξακολουθεί να θεωρεί το κουρδικό PKK τρομοκρατική οργάνωση, συντασσόμενος με την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Ισραηλινός στρατηγός, ωστόσο, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον, είπε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Οι Κούρδοι επιδιώκουν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις μοίρασαν μεταξύ τους τη Μέση Ανατολή, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι γείτονες του Ιράκ -η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία- έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους προς το κουρδικό δημοψήφισμα, φοβούμενοι ότι θα πυροδοτήσει αποσχιστικές τάσεις των Κούρδων που ζουν στο έδαφός τους.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή