Δεν θα συμμετάσχει στη Γ.Σ. του ΟΗΕ η ντε φάκτο ηγέτις της Μιανμάρ

Υπό τη σκιά των αιματηρών γεγονότων με τη μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα της
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 12:26
UPD:14/09/2017 08:17
REUTERS/Edgar Su
A- A A+

Η ντε φάκτο ηγέτις της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σού Κι, ανακοίνωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμενόταν να δεχθεί σφοδρή κριτική για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν στην κατά πλειοψηφία βουδιστική χώρα της οι μουσουλμάνοι μειονοτικοί Ροχίνγκια.

Περίπου 370.000 Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ημέρες την πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ για το Μπανγκλαντές, λόγω ξεσπάσματος βίας στην περιοχή τον Αύγουστο. Ολόκληρα χωριά στα οποία κατοικούσαν οι μουσουλμάνοι μειονοτικοί έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ, υπό τον πρόεδρο της χώρας Χτιν Κιάου, κατηγορείται από τον ΟΗΕ για εθνοκάθαρση.

EURONEWS

Ο στρατός της Μιανμάρ, ο οποίος κυβερνούσε δικτατορικά τη χώρα επί δεκαετίες, απαντά ότι μάχεται κατά ενόπλων Ροχίνγκια και αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους μουσουλμάνους.

Οι Ροχίνγκια υπόκεινται σε καθεστώς διακρίσεων εδώ και δεκαετίες στη Μιανμάρ καθώς, αν και είναι γηγενείς, νομικά αντιμετωπίζονται ως παράτυποι μετανάστες.

Μολονότι ζουν εδώ και πολλές γενεές στη Μιανμάρ, το κράτος τούς αρνείται τη χορήγηση υπηκοότητας.

Εντός της ημέρας θα συνεδριάσει για το θέμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε δύσκολη θέση η Σου Κι

Η ειδική σύμβουλος και εκπρόσωπος της Προεδρίας της Μιανμάρ, καθώς και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Σου Κι, επικρίνεται από πρώην υποστηρικτές της στη Δύση για το γεγονός ότι, σαν ντε φάκτο ηγέτις της χώρας, δεν έχει αποτρέψει τη βία.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης πολιτικός, η οποία έζησε επί 15 χρόνια υπό κατ' οίκον περιορισμό από τη δικτατορία στη χώρα της, λόγω των αγώνων της υπέρ της δημοκρατίας, ηγείται ουσιαστικά της κυβέρνησης, αν και δεν είχε δικαίωμα να εκλεγεί πρόεδρος, καθώς τα παιδιά της έχουν και βρετανική υπηκοότητα.

Νομπελίστες, μεταξύ αυτών ο Θιβετιανός Δαλάι Λάμα, ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούρτου και η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, έχουν καλέσει την κ. Σου Κι να δώσει ένα τέλος στη βία.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συνεδριάσει από τις 19 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή