Οι βιαιότητες εναντίον των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ σηματοδοτούν «τον θάνατο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγορώντας άμεσα την ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία τιμήθηκε το 1991 με το βραβείο.
«Μια απάνθρωπη κυβέρνηση με επικεφαλής μια απάνθρωπη γυναίκα που είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σκοτώνει και καίει απροστάτευτους ανθρώπους, πυρπολεί τα σπίτια τους και δεν υπάρχει καμιά πραγματική αντίδραση. Καταδικάζουμε, εκδίδουμε ανακοινώσεις, αλλά σε τι χρησιμεύει αυτό, χρειάζεται δράση. Αυτό σηματοδοτεί τον θάνατο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης», δηλώνει ο Αλί Χαμενεΐ σε βίντεο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ αρνείται την άποψη ότι η κρίση γύρω από τους Ροχίνγκια εντοπίζεται σε μια θρησκευτική σύγκρουση ανάμεσα στους ευρύτατα πλειοψηφούντες στη Μιανμάρ βουδιστές και τους μουσουλμάνους, έστω κι αν «εμπλέκονται», σύμφωνα με τον ίδιο, «ορισμένοι θρησκευτικοί εξτρεμιστές».
«Η υπόθεση είναι πολιτική, επειδή αυτή που δρα είναι μια κυβέρνηση», τόνισε.
«Οι μουσουλμανικές κυβερνήσεις οφείλουν να δράσουν. Δεν λέμε ότι πρέπει να στείλουμε στρατεύματα επιτόπου. Όμως πρέπει να ασκήσουμε πολιτικές και οικονομικές πιέσεις» στην κυβέρνηση της Μιανμάρ ώστε να σταματήσουν οι βιαιότητες, πρόσθεσε ο Ιρανός ηγέτης και ζήτησε τη σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για να λάβει μέτρα κατά της Μιανμάρ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να συζητήσει την κρίση των Ροχίνγκια. Πρόκειται για μια μουσουλμανική κοινότητα που είναι από παλιά περιθωριοποιημένη στη Μιανμάρ (χώρα ο πληθυσμός της οποίας είναι βουδιστές σε ποσοστό 90%) και περισσότερα από 370.000 μέλη της έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου για να αποφύγουν νέες βιαιότητες.
Πολλοί βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης, όπως η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, ο Νοτιοαφρικανός Ντέσμοντ Τούτου ή ο Δαλάι Λάμα, έχουν καλέσει χωρίς επιτυχία την Αούνγκ Σαν Σου Κι να επέμβει υπέρ των Ροχίνγκια.
Σύμφωνα με μερικά ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος έχει ετοιμάσει ένα φορτίο 100 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό το Μπανγκλαντές για να βοηθήσει τους Ροχίνγκια.