Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Res, non verba, λέει ένα λατινικό ρητό. Είναι σίγουρο ότι στη χώρα μας το πολιτικό προσωπικό, σχεδόν στο σύνολό του, το αγνοεί.
Πόσες ΔΕΘ, πόσα λόγια, πόσες υποσχέσεις, πόσες εξαγγελίες δεν έγιναν ποτέ πράξη. Μόνο λόγια.
Η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βγει οριστικά από τα προγράμματα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ενώπιον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς τις επενδύσεις και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες του κράτους, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, αυτή της Eldorado Gold, προαναγγέλλει λουκέτο στις 22 Σεπτεμβρίου.
Ορατός λοιπόν ο κίνδυνος να μείνουν στον δρόμο 2.400 εργαζόμενοι, να μη δημιουργηθούν 1.200 νέες θέσεις εργασίας, να κινδυνεύει το Δημόσιο με την καταβολή αποζημίωσης που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, αλλά σίγουρα να χάνει έσοδα από φόρους και ρευστότητα από την αγορά.
Δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη. Διαιτησίες, δικαστήρια και «κυνήγι» για να μην προχωρήσει κανένα από τα σχέδια της εταιρείας αντιτείνουν τα στελέχη της. Και το ερώτημα είναι, ποιος τελικά θα χάσει;
Ποιο θα είναι το μήνυμα που θα σταλεί σε υποψήφιους, αν υπάρχουν, επενδυτές;
Η ζημία είναι μεγάλη και το κόστος για την ελληνική οικονομία πολλαπλάσιο.
Σίγουρα κανείς δεν θέλει να υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κανείς δεν θέλει να καταπατούνται οι εργασιακές σχέσεις.
Διαφορές αναμφισβήτητα υπάρχουν και δεν θα λείψουν από οποιαδήποτε επένδυση. Όμως πάντα, μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, μπορούν να βρεθούν λύσεις που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι τα «καλά» ή τα «κακά» μιας επένδυσης. Το πρόβλημα είναι εάν θέλουμε τις επενδύσεις ή όχι. Και η απάντηση είναι μία, σε μια χώρα που έχει πτωχεύσει.
Ο θρύλος των επιχειρήσεων Warren Buffett είχε πει ότι το χτίσιμο μιας καλής φήμης απαιτεί είκοσι χρόνια, ενώ το γκρέμισμά της μόλις πέντε λεπτά.
Έχουμε λοιπόν καιρό μπροστά μας. Άλλωστε υπό επιτροπεία θα είμαστε έως το 2060…