ΕΦΕΤ: ITX σε χυμό πορτοκαλιού

Και γλουτένη σε κατεψυγμένο προϊόν
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2006 16:08
UPD:16:11
A- A A+

Η ουσία ITX (Ισοπροπυλο-θειοξανθόνη) ανιχνεύθηκε σε χυμό πορτοκαλιού που κυκλοφορεί στην αγορά, έπειτα από ελέγχους στην εσωτερική αγορά σε συνεργασία του ΕΦΕΤ με τις ελεγκτικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Δυτικής Αττικής και Χανίων, καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Όπως επισημαίνεται, η ουσία αυτή είναι ξένη προς τη φύση του τροφίμου και ανιχνεύθηκε τόσο στη συσκευασία όσο και στο περιεχόμενο του χυμού.

Το προϊόν έχει την εμπορική ονομασία «Χυμός πορτοκάλι 100% ΕΛΟΜΑΣ» και παρασκευάζεται για λογαριασμό της ΕΛΟΜΑΣ από την εταιρεία ΒΙΟΧΥΜ, Βιομηχανία Χυμών & Οίνων Α.Ε. (Θερισού 1, Τ.Κ. 73135, Χανιά, Κρήτη). Η προέλευση του υλικού συσκευασίας δεν είναι ελληνική.

Η συγκεκριμένη παρτίδα έχει αριθμό L 1026 και αφορά συσκευασίες του 1 λίτρου, με ημερομηνία λήξης 12/01/07.

Όπως σημειώνεται, η διαδικασία για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ITX από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Ωστόσο ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα την προστασία της υγείας του καταναλωτή απαίτησε για προληπτικούς λόγους την ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος από την αγορά. Η κίνηση αυτή του ΕΦΕΤ στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η εν λόγω ουσία είναι ξένη ως προς τη φύση του τροφίμου και δεν περιέχεται σε καταλόγους επιτρεπομένων ουσιών για χρήση σε επαφή με τρόφιμα. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι.

Ο ΕΦΕΤ συστήνει στους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Επίσης μετά από ελέγχους του ΕΦΕΤ ανιχνεύθηκε αλλεργιογόνο συστατικό, και συγκεκριμένα γλουτένη, σε κατεψυγμένο προϊόν «κεφτεδάκι special», χωρίς αυτό να αναγράφεται στη συσκευασία.

Το προϊόν παρήχθη από την εταιρεία «Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ» και διακινήθηκε με την εμπορική ονομασία «Πίνδος τα νόστιμα ορεινά κοτόπουλα - κεφτεδάκι special έτοιμο ψημένο κατεψυγμένο». Η συγκεκριμένη παρτίδα αφορά συνολική ποσότητα 50,5 kg, με ημερομηνία λήξης 02.06.2007.

Ο Φορέας ενημέρωσε άμεσα την εταιρεία παραγωγής του προϊόντος, από την οποία απαίτησε την προληπτική ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων.

Όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η απόσυρση του προϊόντος, καθώς και η αλλαγή στην επισήμανση.

Επίσης, μετά από εσωτερικούς ελέγχους της επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι έχουν διακινηθεί και επιπλέον παρτίδες του συγκεκριμένου προϊόντος, στις οποίες δεν αναγράφεται η ύπαρξη γλουτένης. Συγκεκριμένα:

· 100,3 kg με ημερομηνία λήξης 26.05.2007

· 105,2 kg με ημερομηνία λήξης 14.07.2007

· 250 kg με ημερομηνία λήξης 06.10.2007

· 54 kg με ημερομηνία λήξης 13.10.2007

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε γλουτένη να μην καταναλώσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή