Στο έλεος του τυφώνα Ίρμα η Φλόριντα

Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 21:58
UPD:23:27
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα προκαλέσουν τεράστια θαλάσσια κύματα, προξενώντας εκτεταμένες καταστροφές στις παράκτιες περιοχές.

A- A A+

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Πολιτεία της Φλόριντα, καθώς ο κυκλώνας Ίρμα «σφυροκοπά» τις νότιες περιοχές, προκαλώντας πλημμύρες και εκτεταμένες καταστροφές.

Το μετεωρολογικό κέντρο των ΗΠΑ (NHC), παρότι υποβάθμισε την ένταση του τυφώνα στην κατηγορία «3», προειδοποιεί ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Το «μάτι» του κυκλώνα κινείται προς τα βόρεια-βορειοδυτικά, με ταχύτητα έως 12,8 χιλιόμετρα. Οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, αγγίζουν έως και τα 185 χιλιόμετρα/ώρα, προξενώντας πολλαπλά προβλήματα.

Τα στοιχεία της φύσης έχουν ήδη πλήξει τα Φλόριντα Κις και την πόλη του Μαϊάμι, ενώ αυτή τη στιγμή «σαρώνουν» την παράκτια πόλη Ναπλς. Την ίδια ώρα, στην Τάμπα, ο δήμαρχος της πόλης επέβαλε επ’ αόριστον απαγόρευση της κυκλοφορίας. 

Στα καταφύγια οι πολίτες 

Τα αστικά κέντρα της αμερικανικής Πολιτείας θυμίζουν έρημες πόλεις, καθώς έχουν εκκενωθεί κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένα καταφύγια.

Οι δρόμοι των παραθαλάσσιων πόλεων είναι ήδη πλημμυρισμένοι, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν τεράστια θαλάσσια κύματα, ύψους άνω των 4 μέτρων.

Τρεις νεκροί

Μέχρι στιγμής, τρία άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, στο νότιο και δυτικό τμήμα της Φλόριντα. Σύμφωνα με την αστυνομία, και οι τρεις σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα, τα οποία σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Καραϊβικής, εξαιτίας του τυφώνα, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άτομα.

Ο κυβερνήτης της αμερικανικής Πολιτείας, Ρικ Σκοτ, δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τις δυτικές ακτές, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να διαθέσει οτιδήποτε χρειαστεί.

«Πρόκειται για ένα θανατηφόρο πέρασμα του τυφώνα» έσπευσε να προσθέσει, επικαλούμενος τις απόψεις των ειδικών.

Χωρίς ρεύμα 2 εκατ. νοικοκυριά

Αυτή τη στιγμή, περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με τις αρμόδιες αρχές να τονίζουν ότι η επιχείρηση αποκατάστασης του προβλήματος θα διαρκέσει εβδομάδες.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τραμπ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους κυβερνήτες διάφορων πολιτειών, όπως της Αλαμπάμα, της Τζόρτζια, της Νότιας Καρολίνα και του Τένεσι, αλλά και με τις αρχές της Φλόριντα. 

Σε κίνδυνο το Τάρπον Σπρινγκς

Ο κίνδυνος για το Τάρπον Σπρινγκς ξεκίνησε πριν από μία ώρα, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος της πόλης, Κρις Αλαχούζος.

«Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται δύσκολη» έσπευσε να προσθέσει, διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι η πόλη έχει εκκενωθεί και οι κάτοικοι βρίσκονται σε καταφύγια.

Το Τάρπον Σπρινγκς είναι μία παραθαλάσσια πόλη, στη δυτική ακτή της Φλόριντας, 25.000 κατοίκων, στην πλειονότητά τους ελληνικής καταγωγής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή