Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2006 08:06

A- A A+

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους, οι αντιδράσεις για την απόφαση του Μισθοδικείου σχετικά με τους δικαστικούς και η εισοδηματική και φορολογική πολιτική για το 2007, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εργασία χωρίς σύνορα. Οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αποσπασθούν ή να προσληφθούν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε κλοιό της Κυβέρνησης το Μισθοδικείο. Καραμανλής-Παπαληγούρας συναντώνται σήμερα για να τελειώσουν το θέμα.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Συναγερμός για εκλογές. Μετά και τη δήλωση Αλογοσκούφη ότι δεν θεωρείται πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, εάν στηθούν κάλπες το Φθινόπωρο.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ημιυπαίθριοι: Τι αλλάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σχέδιο νόμου το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή.

* ΕΘΝΟΣ: Οι μισθοί και οι συντάξεις το 2007. Με άρωμα εκλογών το σχέδιο Αλογοσκούφη για την εισοδηματική πολιτική.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γύρισε η ψυχή τους από την Κούλουρη. Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης δεσμεύτηκε ότι δεν αυξάνεται ο χρόνος για σύνταξη και όλων των εργαζομένων.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θεαματικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και θα ισχύσουν για το 2007.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το σχέδιο για την αναπλήρωση. Περικοπές σχολικών εκδρομών, αργιών Πάσχα και ολίγων διακοπών.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελευθερώστε τώρα τους ομήρους. Χιλιάδες συμβασιούχοι στο έλεος της κυβέρνησης.

* ΕΣΤΙΑ: Οι Τούρκοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων! Προκλητική ομιλία του Αμπντουλάχ Γκιούλ.

* ESPRESSO: Αλκοτέστ περιπέτεια για τον δήμαρχο Ωρωπού. Πάτησε γκάζι μόλις "έπεσε" σε μπλόκο της αστυνομίας.

* ΤΑ ΝΕΑ: Εφημερίες στοπ στα νοσοκομεία. Νέο πρόβλημα αμοιβών στο Δημόσιο.

* TRAFFIC NEWS: Ο γαμπρός... το ΄σκασε με την πεθερά! Την είχε κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση.

* City Press: Σκοτεινές οι διαδρομές της βίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της βίας των γηπέδων προέρχονται από τον "αντι-εξουσιαστικό" χώρο.

* Metro: Αλαλούμ με συμβασιούχους. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για πολιτική λύση στο πρόβλημα.

* Metropolis: Οι πολεοδομικές αλλαγές που προωθούνται στα Μεσόγεια. Τροπολογία που θα δώσει τέλος στο πρόβλημα χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων στα Μεσόγεια έχει στο "συρτάρι" το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Γονατίζουν" τα νοσοκομεία. Καταρρέει το σύστημα των εφημεριών.

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Όλα δείχνουν πρόωρες εκλογές Ιούνιο ή Οκτώβριο. Πυκνώνουν καθημερινά τα εκλογικά σενάρια.

Mισθοδικείο

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "το ενδεχόμενο κατάργησης του Μισθοδικείου μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση του δικαστηρίου για τις αυξήσεις-μαμούθ των δικαστικών θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαληγούρας, θα δοθεί οριστική λύση μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος".

Συμβασιούχοι

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "επί ξύλου κρεμάμενοι παραμένουν χιλιάδες συμβασιούχοι, τους οποίους καταδίκασε ουσιαστικά σε διαρκή απόγνωση το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την απόφασή του να απορρίψει τα εντάλματα πληρωμής τους και να μην εισπράξουν δεδουλευμένα παρ' όλο που εργάζονται και παρά τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Ελευθερώστε τους ομήρους, είναι η κραυγή απόγνωσης προς την κυβέρνηση, που καλείται να λύσει όχι μόνον το οικονομικό, αλλά και την ουσιαστική τακτοποίηση των συμβασιούχων".

Η Metro προσθέτει ότι "τον γόρδιο δεσμό που δημιούργησε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την πληρωμή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση. Τα δεδουλευμένα μπορούν να πληρωθούν σε όσους διεκδικούν τα χρήματά τους με τις αρχικές συμβάσεις, δηλαδή τις ορισμένου χρόνου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πληρωθούν όσοι από τους συμβασιούχους διεκδικούν τα χρήματά τους με τις συμβάσεις αορίστου χρόνου".

Προϋπολογισμός 2007

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "αυξήσεις 3,5% για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και 4,2% για τις συντάξεις προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη. Τα ποσοστά αυτά αποτελούν τη βασική γραμμή της εισοδηματικής πολιτικής του 2007, που εξετάζεται αυτές τις ημέρες και θα ανακοινωθεί στις αρχές του έτους. Αν δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια πιο... χαλαρή εισοδηματική πολιτική σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "ο προεκλογικός Προϋπολογισμός του 2007 θα προβλέπει αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και ελαφρύνσεις στις οικογένειες με παιδιά και εντάσσεται στη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης θα φέρει στη Βουλή στις 22 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2007, το φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο καθιερώνονται οι νέες κλίμακες που θα ισχύσουν το 2007, το 2008 και το 2009".

Εφημερίες γιατρών

Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "φρένο στις εφημερίες των γιατρών βάζει ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη μείωση του ωραρίου εργασίας. Έτσι, από την αρχή του επόμενου έτους, αναμένεται "έμφραγμα" στις εφημερίες κυρίως των περιφερειακών νοσοκομείων όπου ο αριθμός των γιατρών δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Από την 1η Ιανουαρίου του 2007, οι ειδικοί γιατροί θα εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι όχι πάνω από 58. Σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν θα εγκρίνονται κονδύλια για αμοιβές πέραν των ωρών αυτών".

Αναπλήρωση διδακτικών ωρών

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «λύση καθαρής αναπλήρωσης με προσθήκη διδακτικών ημερών, οι οποίες θα περικοπούν από τις σχολικές εκδρομές, τις αργίες του Πάσχα και τις καλοκαιρινές διακοπές, επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει κλιμακωτή εφαρμογή μέτρων αναπλήρωσης αναλόγως με την έκταση των απωλειών κάθε σχολείου. Η υπουργός Παιδείας, κ. Μ. Γιαννάκη φέρεται ενοχλημένη από την πρόταση που κατέθεσε προχθές η διοίκηση της ΔΟΕ, καθώς δεν απηχούσε τη δέσμευση που ανέλαβε η Ομοσπονδία στο Μαξίμου κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι "οι δάσκαλοι θα αναπληρώσουν στο ακέραιο τις χαμένες ώρες"».

Σύλληψη δημάρχου

Η ESPRESSO αναφέρει ότι «αντιμέτωπος με μια σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων εκείνα της μέθης, της απειλής και εξύβρισης αστυνομικών οργάνων, της μη συμμόρφωσης σε σήμα τροχονόμου και της απείθειας, βρίσκεται από τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης ο απερχόμενος δήμαρχος Ωρωπού Σπύρος Μέξης».

Τουρκικοί ισχυρισμοί

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι «το θράσος των Τούρκων δεν έχει ομολογουμένως όρια. Επειδή έχουν αντιληφθή ότι κατά βάθος είναι ανεπιθύμητοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν ότι η ένταξίς τους είναι δικαιωματική. Και φθάνουν στο σημείο να εμφανίζουν την χώρα τους ως τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όπως πάμε, σε λίγο θα μας πουν ότι η Ευρώπη είναι η συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Όμως το κακό είναι ότι όλα αυτά που υποστηρίζουν οι Τούρκοι μένουν αναπάντητα».

Σενάρια πρόωρων εκλογών

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι «σε εκλογικό συναγερμό βρίσκονται πλέον Ρηγίλλης και Χαριλάου Τρικούπη μετά και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που ενισχύουν τα σενάρια των εκλογών με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Μαΐου 2007».

Πολεοδομικές ρυθμίσεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «με στόχο να μειωθεί δραστικά ο χρόνος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία του κόσμου, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα καταθέσει, το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, προς ψήφιση στη Βουλή, σχετικό νομοσχέδιο. Όσον αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους, προβλέπει σημαντικούς περιορισμούς και τσουχτερά πρόστιμα, με σκοπό να λειτουργήσει αποτρεπτικά για το κλείσιμό τους».

Η METROPOLIS ισχυρίζεται ότι «τη δυνατότητα αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν για οικόπεδα εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μεσογείων και έληξαν, φαίνεται να εξετάζει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης σχετικής τροπολογίας που κατέθεσαν οι βουλευτές Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Κατσιγιάννης, Απόστολος Σταύρου, Θανάσης Μπούρας και Γιώργος Βλάχος σε ένα από τα προσεχή πολεοδομικά νομοσχέδια».

Δημόσιοι υπάλληλοι-ΕΕ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρεται στην "εργασία χωρίς σύνορα και στο Δημόσιο. Πέφτουν πολύ σύντομα τα "τείχη" της απασχόλησης και στο δημόσιο τομέα, αφού θα δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους να αποσπαστούν αρχικά και στη συνέχεια να μετατεθούν σε δημόσιες υπηρεσίες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Συντάξεις

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι «μετά τα όσα ακούστηκαν για αυξήσεις στα όρια ηλικίας των συντάξεων αλλά και μειώσεις συντάξεων, όπως αυτή του ΤΕΒΕ, η Κυβέρνηση, δια στόματος του Υπουργού Εργασίας, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τίποτα από τα παραπάνω. Προς στιγμή λοιπόν, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να νιώθουν καλύτερα και πιο ασφαλείς».

Χούλιγκανς

Η CITY PRESS γράφει ότι «σύμφωνα με την αστυνομία, αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της βίας των γηπέδων προέρχονται από τον "αντι-εξουσιαστικό" χώρο. Ένας από αυτούς εμπλέκεται και στη βάρβαρη ε0πίθεση κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου. Πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Φλωρίδη για αποτελεσματική αντιμετώπιση των "γνωστών-αγνώστων" εν όψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Υπόθεση 16χρονης μαθήτριας

Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι «σύντομα -και αφού πρώτα τακτοποιηθούν κάποια διαδικαστικά θέματα- θα ξεκινήσει στο νέο της σχολείο η 16χρονη από την Εύβοια. Το ιδιωτικό σχολείο που -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε την πρωτοβουλία να αναλάβει την ευθύνη για την περαιτέρω φοίτηση της μικρής τα υπόλοιπα τρία χρόνια, εντελώς δωρεάν, θα υποδεχθεί σε λίγες ημέρες το νεαρό κορίτσι, το οποίο -όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- θέλει όσο τίποτα άλλο να αφοσιωθεί και πάλι στα μαθήματά της».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή