Επιτυχής η εκτόξευση του Χ-37Β με πύραυλο της SpaceX

Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2017 12:20
Space Videos

 

 

A- A A+

Επιτυχώς πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η εκτόξευση του ενός από τα δύο διαστημοπλάνα Χ-37Β της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας με πύραυλο Falcon 9 από την ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX.

Η αποστολή OTV-5 εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, και μετά την απελευθέρωση του X-37B το πρώτο επίπεδο του πυραύλου επέστρεψε και προσγειώθηκε επιτυχώς σε ζώνη προσγείωσης της SpaceX στην αεροπορική βάση του Κέιπ Κανάβεραλ.

Επρόκειτο για την πρώτη εκτόξευση που πραγματοποίησε η εταιρεία για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την αμερικανική πολεμική αεροπορία, σκοπός της πέμπτης αυτής αποστολής είναι η πρόοδος όσον αφορά στις επιδόσεις του σκάφους και της ευελιξίας του ως πλατφόρμα δοκιμής και επίδειξης διαστημικών τεχνολογιών.

To X-37B, το οποίο ορίζεται συχνά ως «διαστημοπλάνο» (space plane), λόγω της δυνατότητας να πετά και μέσα στην ατμόσφαιρα (σαν το διαστημικό λεωφορείο) είναι γνωστό σε μεγάλο βαθμό για το πέπλο μυστικότητας που καλύπτει τις δραστηριότητές του, καθώς ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη φύση των δοκιμών που κάνει σε τροχιά- οπότε και δεν λείπουν οι θεωρίες πως ενδεχομένως να πρόκειται για δοκιμές διαστημικών όπλων, π.χ. για την καταστροφή εχθρικών δορυφόρων (αν και η USAF επιμένει ότι απλώς δοκιμάζονται τεχνολογίες για επαναχρησιμοποιούμενα σκάφη).

Προτεινόμενα για εσάς