Μπακογιάννη: Να μην θυσιαστεί η αξιοπιστία της Ε.Ε.

Όλι Ρεν: «Υπερεκτιμάται ο γεωστρατηγικός της ρόλος της Τουρκίας»
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2006 15:31
A- A A+

Συνέντευξη της υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, υπό τον τίτλο: «η Αθήνα ζητεί σκληρή γραμμή για την Τουρκία», φιλοξενεί σήμερα η γερμανική έκδοση των «Financial Times».

Η υπουργός εξωτερικών προειδοποιεί για ενδεχόμενη απώλεια της αξιοπιστίας της Ε.Ε. λόγω της στάσης της έναντι της Τουρκίας και καλεί τα κράτη – μέλη της Ενωσης να στείλουν σαφές πολιτικό μήνυμα και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα αν η Αγκυρα δεν ανοίξει μέχρι το Δεκέμβριο τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, σαν να μην συνέβη τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός εξωτερικών, σημειώνοντας παράλληλα πως «υπάρχει συμφωνία στο ότι το γεγονός αυτό θα επηρεάσει την ταχύτητα της ενταξιακής διαδικασίας, αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Σύμφωνα με την υπουργό εξωτερικών, «για λόγους εσωτερικής αξιοπιστίας της ΕΕ, η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να στείλει σαφές πολιτικό μήνυμα στην Τουρκία».

Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνεπής στάση από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων, η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει την υποστήριξή της στις προσπάθειες της φιλανδικής προεδρίας για την άρση του αδιεξόδου, επισημαίνοντας, όμως, την άρνηση της Τουρκίας να συμμετάσχει στις συνομιλίες, ενώ επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα δεν έχει θέση σε αυτές τις συνομιλίες.

Η υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά υπό προϋποθέσεις, και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία δεν έχει μόνο υποστηρικτές στην ΕΕ. Αυτή τη στιγμή όμως με την πολιτική της παρέχει επιχειρήματα στους αντιπάλους της».

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, αν κριθεί αναγκαίο, να υπάρξει μια επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν η Τουρκία αρνηθεί (να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της) θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε».

Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι από το πρωί η συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της κ. Μπακογιάννη, όπου κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας θα συζητηθούν οι πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στρατηγική της Διεύρυνσης, καθώς επίσης και για την Τουρκία.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον προεδρεύοντα, φιλανδό υπουργό εξωτερικών Έρκι Τουοϊμιόγια, καθώς και με το νέο υπουργό εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ. Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε επίσης με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση, επίτροπο Όλι Ρεν.

Σε δηλώσεις τους κατά την άφιξή τους στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών διατύπωσαν επιφυλάξεις και προβληματισμό για τις επιπτώσεις που θα έχει η εμμονή της Τουρκίας να μην τηρεί τα όσα υπέγραψε στο πλαίσιο της επέκτασης του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης στα νέα κράτη μέλη της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Η υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ, έκανε λόγο για παύση («τάιμ αουτ» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/13/1264972.htm ) ενώ ο ομόλογός της του Λουξεμβούργου, Ζαν ¶σελμπορν, παρατήρησε ότι αν η Τουρκία δεν κινηθεί στο ζήτημα της Κύπρου, τότε η Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις «σαν να μη συνέβη τίποτα».

Το θέμα της Τουρκίας υπήρξε, εξάλλου, αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες από το αμερικάνικο ινστιτούτο German Marschal Fund. Στο σεμινάριο αυτό έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Όλι Ρεν http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/13/1265000.htm , ο τούρκος υπουργός και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με την Ε.Ε., Αλί Μπαμπατσάν και ο αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Απαντώντας μάλιστα στην παρέμβαση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος συνηγόρησε θερμά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και αναφέρθηκε με έμφαση στην ύψιστη γεωστρατηγική της σημασία για τη Δύση, ο Όλσι Ρεν παρατήρησε πως στη συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. συνηθίζεται να υπερεκτιμάται ο γεωστρατηγικός της ρόλος. «Όμως αυτός ο γεωστρατηγικός ρόλος», υπογράμμισε, «δεν μπορεί να οδηγήσει την ΕΕ σε παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας αναφορικά με την υποχρέωσή της να ανταποκριθεί πλήρως στα κριτήρια ένταξης».

Από την πλευρά του ο κ. Μπαμπατσάν αμφισβήτησε την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της Ε.Ε. στα θέματα που αφορούν την Κύπρο, τονίζοντας, όμως, ότι κάτι τέτοιο είναι κατανοητό, καθώς η Κύπρος είναι κράτος - μέλος της Ε.Ε.. Ο Αλί Μπαμπατσάν επανέλαβε, επίσης, πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει καμία μονομερή κίνηση και ότι δεν προτίθεται να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία χωρίς «την άρση του οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων», όπως είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή