Κίνα: «Μισή λύση» οι κυρώσεις στη Β. Κορέα - Χρειάζεται διάλογος

Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 11:01
UPD:11:42
REUTERS/JASON LEE

Μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ «η Κίνα συμφωνεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αντιδράσει περαιτέρω υιοθετώντας τα απαραίτητα μέτρα», επισήμανε ο Ουάνγκ.

A- A A+

Υπέρ της επιβολής μέτρων ενάντια στη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχθηκε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι κυρώσεις και η πίεση» αποτελούν μόνο τη «μισή» λύση.

Μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ «η Κίνα συμφωνεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αντιδράσει περαιτέρω υιοθετώντας τα απαραίτητα μέτρα», επισήμανε ο Ουάνγκ. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «οι κυρώσεις και η πίεση» στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελούν μόνο «τη μισή λύση», με την υπόλοιπη να περνά από «τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις».

Σε δηλώσεις του στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- Ιν δήλωσε σήμερα ότι παρά το ότι έχει αυξηθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, «δεν θα ξεσπάσει πόλεμος».  Μιλώντας από το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, όπου διεξάγεται ένα οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου και του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ο Μουν επεσήμανε ότι συζητά με τον Πούτιν και τον Άμπε για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης.

Σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, πρέπει να συζητηθεί η επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Πιονγιάνγκ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν στόχο τη διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Πούτιν: «Είναι αδύνατο να τους τρομάξουμε»

Από την πλευρά του ο Πούτιν συμφώνησε ότι η κρίση μπορεί να λυθεί με διπλωματικά μέσα, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επιθυμεί να αποκλιμακωθεί η ένταση με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η υποδαύλιση της στρατιωτικής υστερίας γύρω από την κρίση είναι αντιπαραγωγική, τονίζοντας ότι η Πιονγιάνγκ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα, διότι τα θεωρεί ως το μόνο μέσο που διαθέτει για την αυτοάμυνά της. «Είναι αδύνατο να τους τρομάξουμε», υπογράμμισε ο Πούτιν, ενώ εξήγησε ότι ως κίνητρο για το πάγωμα των προγραμμάτων αυτών προσφέρεται στην Πιονγιάνγκ η άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Όπως είπε ωστόσο, τα οικονομικά οφέλη στα μάτια της Βόρειας Κορέας δεν αντισταθμίζουν τους κινδύνους για την ασφάλειά της.

«Τους λέμε ότι δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα ζήσετε καλύτερα, θα έχετε νόστιμο και καλό φαγητό στο τραπέζι σας, θα ντύνεστε καλύτερα, όμως το επόμενο βήμα, πιστεύουν, θα είναι μια πρόσκληση στο νεκροταφείο. Και δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε αυτό», δήλωσε ο Πούτιν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή