«Amerika Square»: Η ταινία του Γιάννη Σακαρίδη σε οσκαρική τροχιά

Η ελληνική υποψηφιότητα για τα φετινά βραβεία Όσκαρ
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 18:36
UPD:18:36
A- A A+

Το «Amerika Square» (πλατεία Αμερικής), η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Σακαρίδη – τέσσερα χρόνια μετά το «Wild Duck»- σε σενάριο του ίδιου, του Βαγγέλη Μουρίκη και του Γιάννη Τσίρμπα, βασισμένο στο βιβλίο του τελευταίου, «Η Βικτώρια Δεν Υπάρχει» (εκδ. Νεφέλη), είναι η φετινή ελληνική εκπροσώπηση στην επετειακή 90ή απονομή των βραβείων Όσκαρ.

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι σε διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ, από το Busan μέχρι το Chicago και από την βράβευσή του με Ειδική Μνεία για την ερμηνεία του Βασίλη Κουκαλάνι, με το βραβείο της Fipresci της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών και με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και το Βραβείο Ίρις καλύτερου μοντάζ, που επιμελήθηκε ο Γιάννης Σακαρίδης, στην 8η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το «Amerika Square» μπαίνει τώρα σε τροχιά για τα βραβεία Όσκαρ.   

Η ταινία ετοιμάζεται στα τέλη Σεπτεμβρίου να ανοίξει σε περιορισμένο κύκλωμα σε κινηματογράφους της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες από την Corinth Films, με το Hollywood Reporter να σημειώνει πως είναι μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες για τις οδυνηρές επιπτώσεις του προσφυγικού.

Στην υπόθεση του έργου, ο Τάρεκ, πρόσφυγας από τη Συρία, βρίσκεται με τη δεκάχρονη κόρη του στην Ελλάδα με σκοπό να μεταβεί στη Γερμανία. Με τη βοήθεια του Χασάν, ενός διακινητή μεταναστών, καταστρώνουν το σχέδιο εξόδου από την Ελλάδα, με πλαστά διαβατήρια.

Ο Μπίλι, ένας ροκ σαραντάρης, ιδιοκτήτης μπαρ στην πλατεία Αμερικής, έχει βαλτώσει με τη μοναχική ζωή του. Όταν η Τερέζα, μια μουσικός από την Αφρική, έρχεται να κάνει τατουάζ στο παράνομο τατού studio στο πατάρι του μπαρ, ο Μπίλι την ερωτεύεται. Η Τερέζα, όμως, προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό της αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Γαλλία.

Ο Νάκος, παλιός φίλος του Μπίλι, ζει ακόμη με τους γονείς του, μισεί τους ξένους που του έχουν πάρει την πλατεία και θέλει να γίνουν όλα όπως παλιά. Έτσι, καταστρώνει ένα σχέδιο «εξολόθρευσης» μεταναστών. Γίνεται, όμως, ένα μοιραίο λάθος.

Το μοιραίο λάθος του Νάκου γίνεται η αφορμή ν’ ανατραπούν τα σχέδια της Τερέζας και του Τάρεκ, αλλά και η μοίρα του Μπίλι.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σακαρίδης, σενάριο: Γιάννης Τσίρμπας, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιάννης Σακαρίδης, βασισμένο στη νουβέλα «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» του Γιάννη Τσίρμπα (εκδόσεις Νεφέλη).

Διανομή ρόλων: Γιάννης Στάνκογλου (Μπίλι), Μάκης Παπαδημητρίου (Νάκος), Βασίλης Κουκαλάνι (Τάρεκ), Θέμις Μπαζάκα (Γεωργία), Ερρίκος Λίτσης (Στάυρος), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Μανόλης), Ξένια Ντάνια (Τερέζα), Ρέα Πεδιαδιτάκη (Νάντια), Σουλτάν Αμιρ (Χασάν) , Πέτρος Σαντοβίτο (Αχιλλέας), Αχιλλέας Κυριακίδης (Περικλής).

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jan Vogel, σκηνογράφος - ενδυματολόγος: Αλεξία Θεοδωράκη, ηχολήπτης: Σπύρος Αραβοσιτάς, μοντάζ: Γιάννης Σακαρίδης, μουσική: Μίνως Μάτσας, Mix / Sound design: Γιώργος Μικρογιαννάκης.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς