Παρέμβαση εισαγγελέα για την ανάκληση των γιαουρτιών της ΦΑΓΕ

«Κακή διαχείριση» καταλογίζει στην εταιρεία ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2006 14:33
UPD:14:44
A- A A+

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα της ανάκλησης παρτίδας γιαουρτιών της ΦΑΓΕ, λόγω εντοπισμού θραυσμάτων γυαλιού στο προϊόν, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Παναγιώτης Πούλιος, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Η έρευνα ανετέθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ανδρέα Καραφλό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ιωάννης Βλέμμας, καταλόγισε στη ΦΑΓΕ «κακή διαχείριση» σχετικά με το θέμα. Όπως είπε ο κ.Βλέμμας, η λάμπα στη γραμμή παραγωγής (απ' όπου προέρχονται τα θραύσματα) έσπασε στις 30 Οκτωβρίου, ενώ η επίμαχη παρτίδα άρχισε να διατίθεται στην αγορά από τις 2 Νοεμβρίου. Επίσης, ο κ.Βλέμμας καταλόγισε στην εταιρεία καθυστερημένη ενημέρωση του ΕΦΕΤ.

Από τον έλεγχο πάντως που διενήργησε ο Φορέας στην εταιρεία προέκυψαν τα εξής:

1. Η εταιρεία διαθέτει δύο γραμμές παραγωγής για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

2. Μετά από παράπονο καταναλωτή την 10/11/06 προς τη ΦΑΓΕ Α.Ε. για ύπαρξη θραύσματος γυαλιού σε συσκευασία προϊόντος, διαπιστώθηκε πρόβλημα που αφορούσε μια συγκεκριμένη μηχανή αποστείρωσης περιεκτών, στη μία από τις δύο γραμμές παραγωγής προϊόντων Junior. Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα 14/11/06 στον ΕΦΕΤ και την Γραμμή καταναλωτή 1520 καμία καταγγελία δεν έχει κατατεθεί για το συγκεκριμένο θέμα.

3. Από τη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής παρήχθησαν προϊόντα που διοχετεύθηκαν στην αγορά με ημερομηνίες λήξης 4/12/2006 έως και 7/12/2006 και το διακριτικό γράμμα «Ν» παραπλεύρως αυτών, στα καπάκια των περιεκτών.

4. Η εταιρεία προέβη σε ανάκληση των προϊόντων των συγκεκριμένων παρτίδων και από τις δύο γραμμές παραγωγής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική διαδικασία ανάκλησης και απόσυρσης προϊόντων του συστήματος διαχείρισης ποιότητας που διαθέτει και ενημέρωσε την Κεντρική Αρμόδια Αρχή. Παράλληλα η εταιρεία δέσμευσε στις αποθήκες της το σύνολο των ποσοτήτων που παρήχθησαν μετά από τη διαπίστωση του προβλήματος.

Ο ΕΦΕΤ, αφού ζήτησε και έλαβε τις ποσότητες παραγωγής των συγκεκριμένων παρτίδων και το πελατολόγιο διακίνησης των συγκεκριμένων προϊόντων, εποπτεύει τη διαδικασία ανάκλησης -απόσυρσης με παρουσία κλιμακίων του στην εταιρεία.

Ταυτόχρονα, ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε άμεσα τις Περιφερειακές Δ/νσεις του, καθώς και τις Νομαρχιακές αρμόδιες αρχές, προκειμένου να εποπτεύσουν τις διαδικασίες της απόσυρσης, διενεργώντας ελέγχους με κλιμάκια υπαλλήλων στα σημεία πώλησης.

Επίσης, ο ΕΦΕΤ, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημέρωσε σχετικά με τη διακίνηση του προϊόντος στην Κύπρο (27.000 τεμάχια), στη Σερβία (160 τεμάχια) και στην Αιθιοπία (600 τεμάχια) σύμφωνα με Υπεύθυνη Δήλωση που κατέθεσε ως όφειλε, η εταιρεία «ΦΑΓΕ Α.Ε.» στον ΕΦΕΤ στις 14/11/06.

Όπως τέλος σημειώνεται, μετά το πέρας της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του ελέγχου του περιστατικού και εφόσον προκύψουν ευθύνες, θα επιβληθούν οι από το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή