Κομισιόν: Αδύνατη η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 13:50
UPD:14:29
REUTERS/Murad Sezer
A- A A+

Αδύνατη χαρακτήρισε η Κομισιόν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο της δήλωσης της Άγκελα Μέρκελ ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Επικαλούμενος δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, πριν δηλαδή από τη δήλωση Μέρκελ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατη την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Ωστόσο, τόνισε πως οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα σταματήσει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη - μέλη και όχι από την Επιτροπή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα λόγια της καγκελαρίου μιλούν από μόνα τους», δήλωσε συγκεκριμένα ο Στέφεν Ζάιμπερτ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μία ημέρα μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ Μέρκελ - Σουλτς και τις δηλώσεις τους για την Τουρκία.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι καθόλου σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι εν υπνώσει» ανέφερε ο Ζάιμπερτ και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα ασχοληθούν με το θέμα όταν συναντηθούν τον Οκτώβριο.

Άγκυρα: Οι Γερμανοί πολιτικοί έχουν παραδοθεί στον λαϊκισμό

Οι δηλώσεις Μέρκελ - Σουλτς προκάλεσαν την αντίδραση της Άγκυρας με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κατηγορεί τους Γερμανούς πολιτικούς για «λαϊκισμό».

«Δεν ήταν σύμπτωση ότι ο πρόεδρός μας Ερντογάν ήταν το κύριο θέμα του ντιμπέιτ», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, κάνοντας λόγο για «παράδοση στον λαϊκισμό» των Γερμανών πολιτικών. «Η Γερμανία και οι επιθέσεις της Ευρώπης στην Τουρκία/στον Ερντογάν με την παράβλεψη ουσιωδών και επειγόντων προβλημάτων, αντανακλούν το στένεμα των οριζόντων τους», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εξέφρασε πάντως την ελπίδα «η προβληματική ατμόσφαιρα που έκανε τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις θύμα αυτού του στενού πολιτικού ορίζοντα να τελειώσει».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή