Στον αστερισμό των αναταράξεων

Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 14:00
REUTERS/TORU HANAI

Τη νέα πρόκληση της Πιονγιάνγκ καθιστά ακόμη πιο ανησυχητική η χρονική συγκυρία που επελέγη, καθώς αποκαλύπτει ότι τα μηνύματα που θέλει να στείλει το βορειοκορεατικό καθεστώς δεν περιορίζονται στους παραδοσιακούς αντιπάλους, αλλά στοχεύουν και στο Πεκίνο. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Έχουν περάσει 72 χρόνια από τότε που οι Αμερικανοί, έχοντας ήδη βομβαρδίσει τη Χιροσίμα, έριχναν τον «Χοντρό», σβήνοντας από τον χάρτη και το Ναγκασάκι. Ήταν μία βόμβα πλουτωνίου περίπου 25 κιλοτόνων, η οποία σκότωσε 74.000 ανθρώπους. Χθες, ο Κιμ Γιουνγκ Ουν, που αγαπά τις ταινίες δράσης, αλλά μάλλον όχι την Ιστορία, στην έκτη πυρηνική δοκιμή, φέρεται να χρησιμοποίησε βόμβα υδρογόνου με υπολογιζόμενη εκρηκτική ισχύ 120 κιλοτόνων. 

Τη νέα πρόκληση της Πιονγιάνγκ καθιστά ακόμη πιο ανησυχητική η χρονική συγκυρία που επελέγη, καθώς αποκαλύπτει ότι τα μηνύματα που θέλει να στείλει το βορειοκορεατικό καθεστώς δεν περιορίζονται στους παραδοσιακούς αντιπάλους, αλλά στοχεύουν και στο Πεκίνο. Η δοκιμή έγινε την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τους ηγέτες των χωρών BRICS. Ήταν μία σκόπιμη επίδειξη ισχύος, αλλά και ασέβειας απέναντι στους Κινέζους. 

Μία ανάλογη επίδειξη ισχύος -με αποδέκτες και πάλι μεταξύ άλλων το Πεκίνο- είχε πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία, στέλνοντας βομβαρδιστικά στην κορεατική χερσόνησο. Η Μόσχα θέλει να αποδείξει ότι στις μεγάλες κρίσεις είναι ένας παίχτης που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η εμπλοκή της στη Συρία και η ενισχυμένη διπλωματική παρουσία της στη Λιβύη και το Αφγανιστάν εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο. 

Οι σινο-ρωσικές κόντρες γύρω από τη Βόρειο Κορέα δεν είναι νέο φαινόμενο. Άρχισαν από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60, όταν οι δύο χώρες άρχισαν να ανταγωνίζονται για την επιρροή στον κομμουνιστικό κόσμο. Η Κίνα επικράτησε. Το 90% του εμπορίου της Βόρειας Κορέας και το 90% των αναγκών σε πετρέλαιο καλύπτονται από τον ασιατικό δράκο. Η Ρωσία όμως δεν παραιτείται. Το Κρεμλίνο είναι εκ των κορυφαίων δωρητών τροφίμων στη Βόρεια Κορέα, ενώ πριν από τρία χρόνια διέγραψε χρέος ύψους 10 δισ. δολαρίων της Πιονγιάνγκ, δηλαδή το 90% των οφειλών της από τη σοβιετική περίοδο. 

Οι βόμβες του Κιμ δεν είναι οι μόνες που προκαλούν αναταράξεις. Ορισμένοι φοβούνται σινο-ρωσικό σεισμό. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή