«Η υποστήριξη προς το Ισραήλ, εξωτερική πολιτική του Θεού»

Για τους Ευαγγελιστές των ΗΠΑ
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2006 19:09
A- A A+

Την ώρα που οι βόμβες του Ισραήλ έπεφταν πάνω στον Λίβανο, ο αιδεσιμότατος John Hagee από το San Antonio έφθανε στην Ουάσιγκτον, μαζί με 3.500 Ευαγγελιστές, για να παρακολουθήσουν την πρώτη ετήσια σύνοδο μιας νέας οργάνωσης με την επωνυμία «Χριστιανοί Ενωμένοι Υπέρ του Ισραήλ».

Σε δείπνο, στο οποίο απεύθυναν χαιρετισμό ο πρέσβης του Ισραήλ, και Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, ο Hagee ανέγνωσε χαιρετιστήριο του Προέδρου Μπους και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, ενώ παρέδωσε στο ακροατήριο του μήνυμα για να το διαβιβάσει στους αντιπροσώπους του στο Κογκρέσο. «Πείτε τους να αφήσουν το Ισραήλ να ολοκληρώσει το έργο του και να καταστρέψει την Χεζμπολάχ», δήλωσε χαρακτηρίζοντας την σύγκρουση ως «μάχη του Καλού με το Κακό» και την υποστήριξη προς το Ισραήλ ως την «εξωτερική πολιτική του Θεού». Την επομένη, μετέφερε το μήνυμα στον Λευκό Οίκο.

Πολλοί συντηρητικοί Χριστιανοί θεωρούν ότι η υποστήριξη του Προέδρου προς το Ισραήλ εκπληρώνει την βιβλική εντολή για την προστασία του Εβραϊκού κράτους, που όπως πιστεύουν, θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο κατά την Δευτέρα Παρουσία.

Αντίθετα, πολλοί φοβούνται πως τέτοιες θεολογικές απόψεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Μέση Ανατολή. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν πως η συνάντηση δεν ήταν παρά μία κίνηση αβροφροσύνης προς έναν πολιτικό σύμμαχο και ότι η ευαγγελική θεολογία δεν ασκεί καμία επιρροή στην διαμόρφωση της πολιτικής.

Ομως, η συμμαχία του Ισραήλ, των Ευαγγελιστών υποστηρικτών του και του Προέδρου δεν ήταν ποτέ στενότερη και δυναμικότερη. Το ενδεχόμενο να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα μετέτρεψε την υποστήριξη των συντηρητικών Χριστιανών σε πολιτική δύναμη που δύσκολα παραβλέπεται. Οι Ευαγγελιστές αποτελούν το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος. Οποιες κι αν είναι οι εντάσεις που προκύπτουν στην συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ σχετικά με το Ιράκ, τους Παλαιστινίους και το Ιράν, το μεγαλύτερο τμήμα της εκλογικής βάσης των Ρεπουμπλικάνων παραμένει σφοδρά αφοσιωμένο στην φιλοϊσραηλινή ατζέντα.

Το μήνυμα του Hagee αναφέρει τα εξής: «Κάθε φορά που ξεσπά σύγκρουση, τα τελευταία 50 χρόνια, το State Department στέλνει αεροπορικώς κάποιον για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Οι τρομοκράτες ξεκουράζονται, αναδιοργανώνονται και επιτίθενται. Ο κατευνασμός δεν βοήθησε ποτέ τον Εβραϊκό λαό».

Τώρα οι Ευαγγελιστές, από κοινού με την ισραηλινή κυβέρνηση, έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε ένα νέο κακοποιό στοιχείο, τον Πρόεδρο του Ιράν Mahmoud Ahmadinejad. Οι Ευαγγελιστές παρουσιαστές και σχολιαστές χρησιμοποιούν τις δηλώσεις του Ahmadinejad για το Ολοκαύτωμα και τον αφανισμό του ισραηλινού κράτους ως αφορμή για να τον χαρακτηρίσουν θανάσιμη απειλή για το Ισραήλ. Μερικοί Ευαγγελικοί ηγέτες δηλώνουν απογοητευμένοι από τις πληροφορίες ότι επιδιώκεται ο διάλογος με το Ιράν για το μέλλον του Ιράκ.

«Και βέβαια με ενοχλεί. Μου προκαλεί την ίδια αίσθηση που θα είχα εάν η Βρετανία διαπραγματευόταν με την Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Dr. James C. Dobson, ιδρυτής της οργάνωσης «Focus on the Family» και επιφανής συντηρητικός Χριστιανός. Ο Dobson θεωρεί ότι οι Δημοκρατικοί είναι αναξιόπιστοι στην αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων. Ο Gary Bauer, συντηρητικός πολιτικός ακτιβιστής, θεωρεί ότι ο Ιρανός πρόεδρος έχει προκαλέσει στην χριστιανική Αμερική την ίδια αναταραχή με αυτήν που είχε προκαλέσει ο Khrushchev. Ο Hagee παρομοιάζει τον Ahmadinejad με τον βιβλικό Φαραώ της Αιγύπτου.

Βέβαια, ο Πρόεδρος Μπους, αντίθετα με τον Reagan, δεν επέδειξε ποτέ ενδιαφέρον για τις προφητείες περί Δευτέρας Παρουσίας. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την ισραηλινή κυβέρνηση και εβραϊκές ομάδες πίεσης στις ΗΠΑ να κεφαλαιοποιούν την πανίσχυρη υποστήριξη των Ευαγγελιστών.

Ωστόσο, μερικοί Ευαγγελιστές, φοβούμενοι αντίποινα των Αράβων στις ιεραποστολές τους στη Μέση Ανατολή, αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε ανοιχτές δηλώσεις υποστήριξης κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στον Λίβανο. Ο Dobson διάβασε κατά την διάρκεια της δημοφιλούς ραδιοφωνικής εκπομπής του δήλωση στην οποία εξέφραζε τον σπαραγμό του για τις απώλειες των αμάχων, αλλά συνέκρινε τον αγώνα του Ισραήλ με το βιβλικό επεισόδιο του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, όπου Γολιάθ είναι τα εκατομμύρια μουσουλμάνων που πολιορκούν το εβραϊκό κράτος.

Οταν ο Ραββίνος Yechiel Eckstein, ιδρυτής του Συνδέσμου Φιλίας Χριστιανών και Εβραίων και πρέσβης καλής θέλησης της ισραηλινής κυβέρνησης προς τους Ευαγγελιστές ζήτησε δωρεές μέσω καταχωρήσεων στο Fox News Channel, τα τηλεφωνικά κέντρα πήραν φωτιά, σύμφωνα με δήλωση του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της στις ΗΠΑ διαμορφώνουν την συμμαχία με τους Ευαγγελιστές επί δεκαετίες. Η συνεργασία με τον Hagee, για παράδειγμα, άρχισε πριν από 25 χρόνια, όταν συναντήθηκε επανειλημμένα με τον τότε πρωθυπουργό Menachem Begin. Και η εφημερίδα Jerusalem Post εγκαινίασε πρόσφατα ειδική έκδοση για τους Αμερικανούς Χριστιανούς.

NEW YORK TIMES, του DAVID D. Kiprkpatrick

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή