«Βιολογικός» υπολογιστής που μπορεί να μυρίσει εκρηκτικά

Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 18:26
UPD:18:26
EPA/MATTHIAS BALK

Το σύστημα αυτό έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει την οσμή των εκρηκτικών, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τα παρόντα συστήματα ασφαλείας σε αεροδρόμια, υποστήριξε ο ίδιος, όπως αναφέρει το BBC.

A- A A+

Έναν επαναστατικό υπολογιστή, ο οποίος δεν βασίζεται στο πυρίτιο, αλλά σε νευρώνες ποντικιών, παρουσίασε ο Νιγηριανός εφευρέτης Όσι Αγκάμπι σε συνδιάσκεψη TEDGlobal στην Τανζανία.

Το σύστημα αυτό έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει την οσμή των εκρηκτικών, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τα παρόντα συστήματα ασφαλείας σε αεροδρόμια, υποστήριξε ο ίδιος, όπως αναφέρει το BBC. Μακροπρόθεσμα, ελπίζει πως το «Koniku Kore» θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο για τους εγκεφάλους των μελλοντικών ρομπότ.

Ο Αγκάμπι προσπαθεί να «πατήσει» πάνω στη βιολογία, η οποία τα καταφέρνει καλύτερα σε πολλούς τομείς από τους σημερινούς επεξεργαστές με βάση το πυρίτιο. Ξεκίνησε τη startup του, Koniku, πάνω από έναν χρόνο πριν, συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους ενός εκατ. δολαρίων και ισχυρίζεται πως ήδη έχει κέρδη 10 εκατ. δολαρίων από συμφωνίες με τη βιομηχανία ασφαλείας.

Το Koniku Kore είναι ένα αμάλγαμα ζωντανών νευρώνων και πυριτίου, με οσφρητικές δυνατότητες- στην ουσία αισθητήρες που εντοπίζουν και αναγνωρίζουν οσμές. «Μπορείς να δώσεις στους νευρώνες οδηγίες για το τι θέλεις να κάνουν- στην περίπτωσή μας, του λέμε να παρέχει ένα αισθητήριο όργανο που μπορεί να ανιχνεύσει εκρηκτικά» λέει ο εφευρέτης.

Πέρα από τον εντοπισμό βομβών, η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, εντοπίζοντας ίχνη τους στον αέρα γύρω από τον ασθενή.

Σύμφωνα με τον Αγκάμπι, στο πρωτότυπο που επεδείχθη στο TED έχει λυθεί εν μέρει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των βιολογικών συστημάτων: Το να παραμένουν ζωντανοί οι νευρώνες. «Η συσκευή μπορεί να ζει σε ένα γραφείο και μπορούμε να τους κρατάμε ζωντανούς για καναδυο μήνες» είπε στο BBC.

Ο Αγκάμπι έχει πάντως μεγάλες φιλοδοξίες: «Πιστεύουμε πως η υπολογιστική ισχύς που θα τρέχει τα ρομπότ του μέλλοντος θα βασίζεται σε συνθετική βιολογία- και θέτουμε τις βάσεις για αυτό σήμερα».

Προτεινόμενα για εσάς