Γκιουλ: «Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στους ευρωπαϊκούς εκβιασμούς»

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2006 12:57
UPD:14:28
A- A A+

«Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στους ευρωπαϊκούς "εκβιασμούς" για την Κύπρο και δεν θα προωθήσει το θέμα της τελωνειακής ένωσης όσο διαρκεί η διεθνής απομόνωση της βόρειας Κύπρου», δήλωσε σήμερα από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Η Τουρκία», τόνισε, «δεν θα αλλάξει φυσικά την πολιτική της εξαιτίας εκβιασμών». «Ούτε η Τουρκία, ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποχωρήσει στους εκβιασμούς κατά το παρελθόν, και δεν τίθεται θέμα να το πράξουν στο μέλλον», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο των εορτασμών για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ επέκρινε το γεγονός ότι οι υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση των κυρώσεων κατά των Τουρκοκυπρίων, παρ' όλο που υπερψήφισαν το σχέδιο Αναν τον Απρίλιο 2004, παρέμειναν νεκρό γράμμα. «Προσπαθούν να κάνουν τους Τουρκοκυπρίους να πληρώσουν για την αδιαλλαξία της ελληνο-κυπριακής πλευράς. Θέλουμε πριν απ΄όλα την άρση των αδικαιολόγητων κυρώσεων κατά της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"», δήλωσε μεταξύ άλλων ο τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε λόγο ακόμα και για ρατσιστική συμπεριφορά της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο κ. Γκιουλ επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να περνά από τα Ηνωμένα Έθνη και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασε την ευχή «οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν τη θέση που δικαιούνται στον κόσμο». Όπως είπε, «η ¶γκυρα βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά στο Κυπριακό, υποβάλλοντας το δικό της σχέδιο δράσης με τα δέκα σημεία».

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη στάση της έναντι των Τουρκοκυπρίων, ενώ μίλησε και για «γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων το 1963».

Πηγή : Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή