La Tomatina: Ένας πόλεμος με όπλο τις... ντομάτες

Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017 00:34
UPD:00:34
A- A A+

Πόλο έλξης για περίπου 20.000 Ισπανούς, αλλά και τουρίστες, αποτέλεσε για ακόμη μία χρονιά το φεστιβάλ «La Tomatina», στους δρόμους της πόλης Μπουνιόλ, κοντά στη Βαλένθια, στις μεσογειακές ακτές της Ισπανίας.

Μία φορά τον χρόνο, την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου, η μικρή ισπανική πόλη των 9.000 κατοίκων βρίσκεται στο επίκεντρο, χάρη στον διάσημο ντοματοπόλεμο που έκλεισε φέτος τα 72 του χρόνια.

Περίπου 160 τόνοι ντομάτας έδωσαν κόκκινο χρώμα σε ανθρώπους και κτήρια στην οδό «El Cid», έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης, σε ένα περίεργο, αλλά δημοφιλές έθιμο.

Φέτος, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό το βλέμμα 740 αστυνομικών και πυροσβεστών, ενώ περιπολικά είχαν αποκλείσει τις εισόδους των στενών δρόμων, εμποδίζοντας κάθε αυτοκίνητο να πλησιάσει το πλήθος.

EURONEWS

Το φημισμένο φεστιβάλ ντομάτας έχει τις ρίζες του στο 1945, όταν ο ενθουσιασμός κάποιων νέων, οι οποίοι παρακολουθούσαν την ετήσια παρέλαση που διοργανωνόταν τότε στην πόλη, έγινε η αιτία για να πέσει ένας άνδρας από το άρμα του.

Σε μία έκρηξη οργής, ο άνδρας άρχισε να πετά ό,τι έβρισκε μπροστά του, μεταξύ των οποίων και ορισμένες ντομάτες από τον πάγκο ενός μανάβικου, ενώ η σύρραξη γενικεύτηκε προκαλώντας την επέμβαση των αρχών.

Βάσει μιας δεύτερης εκδοχής, οι ντοματομαχίες ξεκίνησαν εκείνη τη χρονιά, όταν κάποιοι νεαροί άνδρες, στους οποίους είχε επιβληθεί τιμωρία… αποκλεισμού από τις καλοκαιρινές εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, πετώντας ντομάτες στους δρόμους.

Μην έχοντας ξεχάσει τι συνέβη τον Αύγουστο του 1945, μία ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να το διασκεδάσει έναν χρόνο μετά, επαναλαμβάνοντας τον ντοματοπόλεμο της περασμένης χρονιάς.

Αν και αρχικά η αστυνομία αντιμετώπισε με δυσπιστία τον ντοματοπόλεμο, τελικά από το 1957 το «La Tomatina» αποτελεί επίσημο φεστιβάλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή