Γκουτέρες: Όνειρό μου η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε ειρήνη με το Ισραήλ

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 12:51
UPD:13:08
REUTERS/PIERRE ALBOUY
A- A A+

Το «όνειρο» της ίδρυσης πλήρως ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, υπερασπίστηκε, ενώπιον Ισραηλινών αξιωματούχων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Παρόλο που η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα κατά την πρώτη επίσκεψη του κ. Γκουτέρες στην περιοχή, η οποία θα διαρκέσει ως την Τετάρτη, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να υπάρξει κάποια πρόοδος, τονίζοντας ότι οι προτεραιότητές τους είναι άλλες: οι δραστηριότητες της σιιτικής ισλαμιστικής Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και η ιρανική παρουσία στη Συρία.

«Ονειρεύομαι να έχω την ευκαιρία να δω μία ημέρα στους Άγιους Τόπους δύο κράτη ικανά να ζήσουν μαζί, αναγνωρίζοντας το ένα το άλλο, όμως επίσης με ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Πορτογάλος ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Γκουτέρες αναγνώρισε ότι υπάρχουν «κάποια εμπόδια». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον εβραϊκό εποικισμό, που συνεχίζεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τόνισε παράλληλα ότι είναι ανάγκη να καταδικαστεί «η τρομοκρατία» και «η υποκίνηση στο μίσος», κάτι για το οποίο το Ισραήλ συχνά κατηγορεί τους Παλαιστίνιους.

Εντός της ημέρας ο γ.γ. του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κράτους της Παλαιστίνης Ράμι Χαμντάλα στη Δυτική Όχθη, ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας. Ήδη στο παρελθόν είχε υπογραμμίσει ότι δεν βλέπει άλλη λύση στο Μεσανατολικό από εκείνη των δύο κρατών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή