Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα γίνεται ξανά σημαντικός επενδυτικός προορισμός

Για «δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες» δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός
Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 11:16
UPD:15:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
A- A A+

«Η Ελλάδα γίνεται ξανά σημαντικός επενδυτικός προορισμός» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο εργοστάσιο της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ περιέγραψε τον διττό στόχο της κυβέρνησης για ανατροπή του μοντέλου του «εργασιακού μεσαίωνα» μέσω της διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων και για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την υγιή επιχειρηματικότητα

Αναφερόμενος στις θετικές προοπτικές που, όπως είπε, δημιουργούνται μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, ο Τσίπρας σημείωσε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις και το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου είχαμε τριπλασιασμό».

ΕΡΤ

«Εργαζόμαστε για μία αναπτυξιακή πορεία που θα στηρίζεται σε καινοτομία, υψηλή προστιθέμενη αξία, τεχνολογία και την προστασία της εργασίας» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται «ένα παραγωγικό μοντέλο στο επίκεντρο του οποίου θα είναι οι ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις κι όχι οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες».

Ανέφερε παράλληλα ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα λειτουργήσει η αναπτυξιακή τράπεζα με σκοπό την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη αν πρωτίστως δεν φροντίσουμε να στηρίξουμε τον βασικό κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας που είναι ο εργαζόμενος». Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ιδιαίτερη μνεία στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας που εισάγεται σήμερα στη Βουλή και το οποίο έχει στόχο, όπως είπε, να καταπολεμήσει φαινόμενα που έχουν γίνει «καθεστώς» στις εργασιακές σχέσεις, όπως η απλήρωτη, η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία. «Εμείς θα πετύχουμε να ξανακερδίσουμε την απασχόληση και να δομήσουμε ένα υγιές περιβάλλον εργασιακών σχέσεων και επιχειρηματικότητας στον τόπο», διαβεβαίωσε.

Όπως ανέφερε, «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μία προοπτική επισφαλούς εργασίας, με μια προοπτική ανεργίας στα επίπεδα που βρέθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, με μια προοπτική μιζέριας, που θέλει τον εργαζόμενο επισφαλώς διαρκώς εργαζόμενο, αλλά και τον επιχειρηματία να μην έχει μια υγιή σχέση με τον εργαζόμενο και με την Πολιτεία, αλλά να προσπαθεί να αυξήσει την κερδοσκοπία του με κινήσεις και ελιγμούς κάτω από το τραπέζι».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ανεργία μειώνεται συνεχώς» και εκτίμησε πως «υπάρχει η προοπτική να πέσει κάτω από το φράγμα του 20% μέσα στο 2018».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και στους Έλληνες εργαζόμενους την επένδυση 300.000.000 ευρώ της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» και τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας.

Εκμυστηρεύτηκε επιπλέον ότι κατά την πρώτη συνάντησή τους το 2015 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστο Χαρπαντίδη, τού είπε για την εν λόγω επένδυση, με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει στον τότε διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο τις επιφυλάξεις του για το εάν πράγματι θα προχωρούσε σε μια τέτοια επένδυση: «(...) Ήρθε και μου είπε ότι σκέφτεται να επενδύσει 300 εκατομμύρια στην Ελλάδα. Και όταν έφυγε ο άνθρωπος από το γραφείο μου απευθύνθηκα στον κύριο Τζανακόπουλο, που τότε ήταν διευθυντής του γραφείου μου, και του είπα: "Είσαι σίγουρος ότι δεν μας κοροϊδεύει;". Και δεν μας κορόιδεψε». 

Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση παρέλαβε τη διαχείριση μιας απολύτως χρεοκοπημένης οικονομίας σε καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και ενώ η ελληνική οικονομία και η χώρα είχαν υποστεί μια τρομακτική αποεπένδυση από το 2010 και μετά». «Αποφάσισε να εμπιστευτεί την ελληνική οικονομία και πρωτίστως τους εργαζόμενους» και «σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί το ρίσκο εκείνης της περιόδου σήμερα δικαιώνεται», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Η επένδυση

Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, και τον αναπληρωτής υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, ξεναγήθηκε στους χώρους των εγκαταστάσεων και ενημερώθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας για την επένδυση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Χαρπαντίδης, μίλησε στον σύντομο χαιρετισμό του για υλοποίηση μιας ακόμα μεγάλης επένδυσης στη χώρα «με σκοπό να παράξουμε στην Ελλάδα ένα από τα πλέον καινοτόμα προϊόντα». Όπως είπε, πρόκειται για μία «επένδυση 300 εκατ. που έρχεται σε συνέχεια της επένδυσης 700 εκατ. που έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα από το 2003 και μετά».

Έκανε επίσης λόγο για «ξεκάθαρα μετρήσιμα οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, την καπνοπαραγωγή, τις εξαγωγές και την αγορά εργασίας, αφού δημιουργούνται 400 νέες θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή