ΥΠΕΞ: «Η Ε.Ε. δεν εκβιάζει καμία υποψήφια χώρα»

Αμεση απάντηση στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις Γκιουλ
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006 14:44
UPD:17:15
A- A A+

Αμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, από τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, ο οποίος διεμήνυσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να υποκύψει «στους εκβιασμούς της Ε.Ε. για την Κύπρο» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/15/1265859.htm .

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εκβιάζει καμία υποψήφια χώρα, έχει σαφείς όρους και πολιτική για τη διεύρυνση, η οποία εδράζεται σε μία συγκεκριμένη λογική», απάντησε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι οι προϋποθέσεις που τίθενται στα υποψήφια κράτη πρέπει να ικανοποιούνται. Είναι προφανές, υπογράμμισε, ότι η Ε.Ε. δεν εκβιάζει τα προς ένταξη μέλη, τα οποία επιθυμούν να ενταχθούν και τελικά εντάσσονται.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από την επικείμενη επίσκεψη του κ. Γκιουλ στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι είναι νωρίς ακόμα για να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, ωστόσο, πρόσθεσε, ότι μετά τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης αναμένεται να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις για τον εμπλουτισμό των ήδη υπαρχόντων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Όσον αφορά εξάλλου, την πρόταση της φιλανδικής προεδρίας για το θέμα του κανονισμού εμπορίου με την Κύπρο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης προσπάθειας της φιλανδικής προεδρίας, με δεδομένο ότι η πρόταση για μια άτυπη συνάντηση των ενδιαφερόμενων πλευρών στο Ελσίνκι δεν ευοδώθηκε. Η προεδρία, πρόσθεσε, ζήτησε μία παράταση για τη συνέχιση της προσπάθειάς της και η αντίληψη που έχει επικρατήσει στους κόλπους των κρατών-μελών είναι ότι η προσπάθεια θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 11ης Δεκεμβρίου.

Στόχος και της Αθήνας, συμπλήρωσε, είναι η προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή