Αμερικανικές πιέσεις στις Βρυξέλλες για το θέμα της τουρκικής ένταξης

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006 15:45
A- A A+

Πιέσεις στις Βρυξέλλες ασκεί η αμερικανική πλευρά για το θέμα της τουρκικής ένταξης. Ο διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντάγκλας Σίλιμαν πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη βελγική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της οποίας είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινοτικής τρόικας και συγκεκριμένα με εκπροσώπους της φινλανδικής προεδρίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας η οποία το επόμενο εξάμηνο αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο κ. Σίλιμαν στις επαφές του με τους ευρωπαίους αξιωματούχους επεσήμανε ότι η αμερικανική πλευρά τάσσεται υπέρ της συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, σημειώνοντας πάντως ότι η Αγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε., εάν επιθυμεί την ένταξή της στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η θέση της Ουάσιγκτον συνοψίζεται στο ότι «μια Τουρκία κοντά στην Ευρώπη θα είναι προς όφελος τόσο της Τουρκίας όσο και της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Επίσης ο διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την υποστήριξή του στη φινλανδική πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εκτιμώντας ότι είναι μια φόρμουλα επωφελής (win-win) για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (προσπάθειες όπου όπως διευκρινίστηκε, η αμερικανική πλευρά δεν έχει εμπλακεί).

Ο αμερικανός αξιωματούχος διεμήνυσε ακόμη στους ευρωπαίους συνομιλητές του ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για την επανένωση της Κύπρου είναι μέσα από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά θα πρέπει να επανενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας, η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τους ευρωπαίους, διευκρινίζοντας πως η Ουάσιγκτον δεν ασκεί πιέσεις.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή