«Τα Βαρώσια αδιάψευστος μάρτυρας της κυπριακής τραγωδίας»

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006 17:11
A- A A+

Η συζήτηση, σήμερα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και της προσπάθειας που καταβάλλει η Φινλανδική Προεδρία.

Δυστυχώς, η σύνδεση των αυτόνομων υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα έναντι της Ε.Ε., με την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, έχει δημιουργήσει ένα νέο αδιέξοδο. Και γι' αυτό την ευθύνη έχει, ασφαλώς η Τουρκία, αλλά και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. (Συμβούλιο και Επιτροπή)», τόνισε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής (ΠΑΣΟΚ) Πάνος Μπεγλίτης.

«32 χρόνια μετά τη στρατιωτική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, οι φωτογραφίες που έρχονται από την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, από την "πόλη-φάντασμα", που ελέγχεται αποκλειστικά από τον τουρκικό στρατό, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της κυπριακής τραγωδίας, της παραβίασης της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας, της καταρράκωσης του Ευρωπαϊκού δημοκρατικού πολιτισμού. Το αίτημα των ελληνοκυπρίων πολιτών, πρόσφυγες οι ίδιοι, όπως και οι Τουρκοκύπριοι, στην ίδια τους πατρίδα, για τη δυνατότητα επιστροφής στα σπίτια και στις περιουσίες τους είναι η στοιχειώδης απαίτηση σεβασμού των ανθρωπιστικών αρχών. Αποτελεί, συγχρόνως, μια ζωντανή πρωτοβουλία οικοδόμησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης, ασφάλειας και συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων... Η λύση δεν είναι υπόθεση μόνον των ηγεσιών και της πολιτικής τους βούλησης. Συνδέεται στενά με την κοινωνία και τους πολίτες, και με το αίσθημα δικαιοσύνης που πρέπει να εμπεδωθεί.

Στην ιστορική διαδρομή του Κυπριακού υπήρξαν πολλές χαμένες ευκαιρίες στο πολιτικό επίπεδο. Ας μην χαθούν οι ευκαιρίες στο επίπεδο της κοινωνίας για την ειρηνική επανένωση του νησιού», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή