Ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006 17:43
A- A A+

Ενώ το 2004 υπήρχαν 47 Ομάδες Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με στόχο την ανάπτυξη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, αυξήθηκε ο αριθμός τους σε 68, τόνισε ο κ. Σούρλας, Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής, που έχει και την ευθύνη για τις Oμάδες Φιλίας (Διακομματικές Επιτροπές που συνεργάζονται με Κοινοβούλια άλλων χωρών).

Ο κ. Σούρλας, παρουσία της Προέδρου της Βουλής Αννας Μπενάκη-Ψαρούδα και της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, εξήρε και το ρόλο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) στην οποία υπάγονται 172 βουλευτές ελληνικής καταγωγής απ' όλο τον κόσμο. Μάλιστα τόνισε ότι από τους 20 βουλευτές στην Αυστραλία οι 7 είναι Υπουργοί, ότι η ΠΑΔΕΕ έχει ως μέλος της και τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ. Ποπέσκου-Ταριτσάνου αλλά και Υπουργούς Εξωτερικών και μέλη αρκετών κυβερνήσεων σε τρίτες χώρες.

Ο κ. Σούρλας πρότεινε συχνότερες συνεδριάσεις των Προεδρείων των Ομάδων Φιλίας με την παρουσία και της Υπουργού Παιδείας για θέματα που αφορούν τη γλώσσα μας και τις έδρες Νεοελληνικής λογοτεχνίας σε ξένα Πανεπιστήμια.

Η Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τις προτεραιότητες του ΥΠΕΞ, τα νέα ανοίγματα που γίνονται στην Αφρικανική Ηπειρο και τη θεσμοθέτηση υπηρεσίας που θα υποστηρίζει τις ελληνικές υποψηφιότητες στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή