Kαι με τις ΗΠΑ και με την Κίνα

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006 18:39

A- A A+

Οταν ο πρόεδρος Μπους φθάσει στο Βιετνάμ, την Παρασκευή, για να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), θα προσελκύσει αναμφίβολα την προσοχή όλων. Για πολλούς ηγέτες όμως, δεν θα είναι ο αστέρας της συνόδου, αφού αυτή η διάκριση θα αποδοθεί μάλλον στον Πρόεδρο της Κίνας Hu Jintao.

Δεν θα ήταν υπερβολή ο ισχυρισμός ότι η πλειοψηφία των ασιατικών χωρών προσβλέπει πλέον περισσότερο στην Κίνα, που ως οικονομική δύναμη ρίχνει την σκιά της σε ολόκληρη την περιοχή, παρά στις ΗΠΑ, εκτιμά ο καθηγητής Robert Ross του Κολεγίου της Βοστώνης.

Η σύνοδος του APEC θα ασχοληθεί κυρίως με οικονομικά ζητήματα, όπως η απελευθέρωση του εμπορίου και η οικονομική ανάπτυξη, και αυτό είναι το πεδίο όπου η Κίνα έχει καταστεί δύναμη επιρροής. Οι Κινέζοι καταφθάνουν στο Ανόι έχοντας συνάψει πρόσφατα μία δέσμη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με το ASEAN, καθώς και διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με χώρες εντός και εκτός Ασίας.

Η Κίνα σκοπεύει να επωφεληθεί της συνόδου για να ενισχύσει αυτές τις συμφωνίες και να προβάλλει τις καλές της σχέσεις με την υπόλοιπη Ασία. Οι ΗΠΑ, παρά τον ενθουσιασμό που έχουν επιδείξει για την σύναψη οικονομικών συμφωνιών στην περιοχή, έχουν επικυρώσει τελικά πολύ λίγες τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση αυτής με την Σιγκαπούρη. Eτσι, καταφθάνουν στον APEC προσπαθώντας να προλάβουν, εκτιμά ο Ross.

Εντούτοις, παρόλο που η σύνοδος αφορά το εμπόριο, οι συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο, με αντικείμενο την πολιτική, τη διπλωματία και την ασφάλεια, είναι συχνά σημαντικότερες από το ίδιο το φόρουμ. Και σε αυτό το πεδίο η Ουάσιγκτον διατηρεί σαφώς το προβάδισμα, κυρίως λόγω του τεράστιου στρατιωτικού δυναμικού τους.

Αντίθετα, δεν έχει γίνει ορατή, τουλάχιστον προς το παρόν, η στρατηγική αναβάθμιση της Κίνας σε αντίστοιχο επίπεδο. Βέβαια, ο διπλωματικός ρόλος της Κίνας κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι. Στη σοβαρότερη κρίση στην περιοχή, με την Βόρεια Κορέα, η Κίνα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, ενώ έπεισε το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις. Οι χώρες της περιοχής θέλουν, αλλά και πρέπει, πλέον, να συνδιαλέγονται με δύο μεγάλες δυνάμεις. Η Νότια Κορέα είναι ένα καλό παράδειγμα χώρας που προσπαθεί να ικανοποιήσει τις επιθυμίες της Κίνας, χωρίς να εξοργίσει την Ουάσιγκτον. Ολόκληρη η περιοχή εμφανίζεται να επιθυμεί την ανάμειξη τόσο των ΗΠΑ, όσο και του Πεκίνου, κυρίως επειδή δεν θα ήθελε να μείνει μόνη με την ισχυρή Κίνα.

BBC, CNN

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή