Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
H εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι δίπλα στην Τζάνετ Γέλεν, προέδρου της Fed, και τον Χαρουχίκο Κουρόντα στο φετινό συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών του Τζάκσον Χολ είναι ένα στιγμιότυπο που θα περάσει στο βιβλίο της ιστορίας. Διότι ίσως και να είναι η τελευταία τους συνάντηση: Στις ΗΠΑ, έχει ήδη αρχίσει το παιχνίδι των στοιχημάτων για τον επόμενο που θα αναλάβει το τιμόνι της Fed.
Η θητεία εκπνέει στις αρχές του 2018 και κυκλοφορούν διάφορα σενάρια που θέλουν τον πρόεδρο Τραμπ να επιδιώκει την αντικατάσταση της Γέλεν. Η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed έχει δεχθεί επανειλημμένως την έντονη κριτική του Αμερικανού προέδρου, με πληροφορίες να θέλουν τον οικονομικό σύμβουλο Γκάρι Κον σε αναζήτηση νέου προσώπου για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην Ιαπωνία, η θητεία του Χαρουχίκο Κουρόντα ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, φαίνεται όμως ότι θα παραμείνει στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας. Όσο για την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ, τα πράγματα είναι κάπως θολά. Εξάλλου, η Ευρώπη έχει αυτή την εποχή άλλα, πιο σοβαρά θέματα που την απασχολούν, όπως το Brexit και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Κάποια στιγμή, όμως, η προσοχή θα στραφεί στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ.
Η οκταετής θητεία του ολοκληρώνεται στα τέλη του 2019 και το καταστατικό δεν επιτρέπει την παραμονή του. Τα έως τώρα επικρατέστερα πρόσωπα για να διαδεχθούν τον 70χρονο Ιταλό -ο οποίος ανέλαβε τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ τον Νοέμβριο του 2011- προέρχονται από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης: ο Γιενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, και ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας. Ο προκάτοχος του κ. Ντράγκι ήταν ο Γάλλος Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Αυτό ίσως μετρήσει υπέρ του Γερμανού Βάιντμαν και σε βάρος του Γάλλου Βιλερουά.
Από την άλλη, αρκετοί Γερμανοί βρίσκονται στις ανώτατες θέσεις κορυφαίων ευρωπαϊκών οργανισμών. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και η Έλκε Κόνιγκ είναι επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης (SRB). O εκλεκτός που θα διαδεχθεί τον «Σούπερ Μάριο» αναλαμβάνει σε μια εποχή που η Ευρωζώνη ανεβάζει ταχύτητα, εξέλιξη που δικαιώνει τις τολμηρές του επιλογές, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 2,3 τρισ. ευρώ. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος ο Ντράγκι, η υπερ-νομισματική πολιτική έκανε τις οικονομίες πιο ανθεκτικές. Καθήκον εκείνων που θα πάρουν τη σκυτάλη, ενδεχομένως και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να μείνουν προσηλωμένοι στην ίδια κατεύθυνση.