Ρυθμίσεις για αδήλωτη και απλήρωτη εργασία στο ν/σ του υπ. Εργασίας

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 20:46
UPD:20:55
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

Ρυθμίσεις για την αδήλωτη, υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής και θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης το Σχέδιο Νόμου προωθεί μια σειρά από ρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, και ενισχύουν την κοινωνική προστασία συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας και της παραβατικότητας στην αγοράς εργασίας το Σχέδιο Νόμου εισάγει ένα πλέγμα ρυθμίσεων με τις οποίες επιχειρείται να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για ρυθμίσεις με τις οποίες ισχυροποιείται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και θωρακίζεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ διευκολύνεται το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών.

Για το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας το νομοσχέδιο, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, εισάγει ρυθμίσεις που ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση με το νομικό πλαίσιο και ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εργαλείων επιβολής της εργατικής νομοθεσίας στο ζήτημα αυτό τόσο από τα δικαστήρια όσο και από τη διοίκηση.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επίσης επεκτείνεται η προστασία που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας.

Στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό καταργείται η υποχρέωση δικηγόρων και μηχανικών να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο λόγω της εγγραφής τους σε ΤΕΕ και Δικηγορικούς Συλλόγους, αντίστοιχα. Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν εφεξής μόνο από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στις ΔΟΥ και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί.

Επίσης, ενθαρρύνεται η διαδικασία κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης των πασχόντων από ψυχικά νοσήματα. Το νομοσχέδιο, προβλέπει ρυθμίσεις για τη μη αναστολή ή περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, εφόσον αυτή ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.

Σχετικά με την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) προωθούνται ρυθμίσεις που, όπως σημειώνεται, προάγουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος είναι να εμπεδωθεί η αντίληψη της αναπηρίας ως κοινωνικού ζητήματος, από ιατρικού που είναι έως σήμερα. Ενδεικτικά προβλέπεται η υποχρέωση των διοικητικών αρχών να προχωρήσουν σε καθολικό σχεδιασμό προϊόντων, περιβαλλόντων, υποδομών και υπηρεσιών που θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητα για όλους. Επιπλέον το νομοσχέδιο ορίζει την ελληνική νοηματική ως επίσημη γλώσσα του Κράτους και τη μέθοδο Μπράιγ (Braille) ως επίσημη μέθοδο γραφής, ανάγνωσης και επικοινωνίας των τυφλών. 

Για την αναβάθμιση του ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη μετεξέλιξη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), με στόχο τη συνολικότερη αναβάθμιση του ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών στην υλοποίηση των δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής. Ο ρόλος των Κοινωνικών Λειτουργών κρίνεται συνολικά κρίσιμος για την επιτυχή εφαρμογή μιας σειράς μεγάλων τομών στην άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής, όπως η επικείμενη αλλαγή του νομικού πλαισίου για την αναδοχή και υιοθεσία, οι νέες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΤΟΜΥ), οι παρεμβάσεις για την πρόληψη και διαχείριση της νεανικής παραβατικότητας, κ.λπ.

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ενημέρωσε το ΚΥΣΚΟΙΠ σχετικά με την προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και, παράλληλα, παρουσίασε τις προωθούμενες αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα, τη νέα δομή του Λυκείου, τη μεταρρύθμιση των Πανελλαδικών εξετάσεων, με το νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εισηγήθηκε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον προγραμματισμό του επόμενου τετραμήνου και τα θέματα που θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα είναι τα εξής:

  • Η στρατηγική για τη Νέα Γενιά.
  • Η πολιτική για τη Δημόσια Υγεία.
  • Η πολιτική για το Φάρμακο.
  • Το νέο νομικό πλαίσιο για την αναδοχή και υιοθεσία.
  • Το θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα διαχείρισης υπό πτώχευση επιχειρήσεων από συνεταιρισμούς εργαζομένων.
  • Η ολοκληρωμένη πολιτική κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών.
  • Ο έλεγχος της υλοποίησης των Τοπικών και Περιφερειακών Δομών του Κοινωνικού Κράτους (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Κέντρα Κοινότητας, Γραφεία Δανειοληπτών, κλπ).
  • Η πολιτική για το Βιβλίο και τον Κινηματογράφο.

Η νέα τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή