Ντόρα: Δεν βλέπουμε καμία πρόοδο στην Τουρκία

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2006 16:38
A- A A+

Με τίτλο «Δεν βλέπουμε καμία πρόοδο στην Τουρκία» η γερμανική εφημερίδα «SUDDEUTSCHE ZEITUNG» δημοσιεύει συνέντευξη της Υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη.

«Υποστηρίζουμε την Τουρκία και πιστεύουμε ότι το μήνυμα της Ευρώπης προς τους Τούρκους θα πρέπει να είναι πολύ σαφές: εάν η χώρα αποδεχθεί τις υποχρεώσεις της, τότε θα πρέπει και να μπορεί να γίνει πλήρες μέλος. Το σημαντικό εδώ είναι να στείλει κανείς ένα και όχι δύο διαφορετικά μηνύματα. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι η Τουρκία θα πρέπει να διανύσει ακόμα έναν πολύ μακρύ δρόμο και ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να εντάξει την Τουρκία όπως είναι σήμερα. Ελπίζω ότι η Τουρκία τώρα πια θα το καταλάβει και η ίδια πως θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια της Ε.Ε. καθώς δεν υπάρχει καμία Ευρώπη a la carte. Προς το παρόν όμως δεν έχουμε καμιά ευρωπαϊκή, δημοκρατική Τουρκία. Και αυτό δεν οφείλεται σε μας», τόνισε η κα Μπακογιάννη, ενώ παραδέχτηκε ότι η ελληνική κοινή γνώμη έγινε πιο ψυχρή έναντι της Τουρκίας. «Οι Ελληνες δεν βλέπουν καμία πρόοδο, και αυτό δεν είναι βέβαια ενθαρρυντικό».

Δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξη για τη φινλανδική φόρμουλα για εξεύρεση συμβιβασμού στο θέμα της Κύπρου. «Προ πάντων δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το Δεκέμβριο. Θα πρέπει νωρίτερα να συζητήσουμε το Σχέδιο Β».

Σε ερώτηση αν θα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό της στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου αυτό το εναλλακτικό σχέδιο ήταν επιφυλακτική. «Αυτό θα το δούμε», ενώ δεν εφείσθη καλών λόγων για τους κ. Γκιούλ και Ερντογάν. «Τους θεωρώ αξιόπιστους πολιτικούς».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή