Ο Τραμπ ανοίγει τον δρόμο για ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 06:57
UPD:11:42
REUTERS/CARLOS BARRIA

Αρχικά ο Τραμπ είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001, μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου.

A- A A+

Τον δρόμο για την αύξηση των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν άνοιξε χθες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική του για την περιοχή.

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η απόσυρση από τη μακροβιότερη στρατιωτική συμπλοκή της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα. Όπως είπε, στόχος της νέας του προσέγγισης είναι να μην καταστεί το Αφγανιστάν ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές που σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε επίσης μια σκληρότερη προσέγγιση στην αμερικανική πολιτική ως προς το Πακιστάν.

EURONEWS

Αρχικά ο Τραμπ είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001, μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε κοστίσει υπερβολικά σε ζωές και χρήματα.

«Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση», είπε στην ομιλία του, προσθέτοντας όμως οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας τον έπεισαν να ενισχύσει την στήριξη στην κυβέρνησης στην Καμπούλ, ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι επιθυμεί μια προσέγγιση στο Αφγανιστάν που δεν θα βασίζεται σε χρονοδιαγράμματα αλλά θα εξαρτάται από τις συνθήκες επί του πεδίου της μάχης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για «λευκή επιταγή» προς τη χώρα.

Παράλληλα προειδοποίησε το Πακιστάν ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν άλλο να προσφέρει η χώρα «ασφαλές καταφύγιο» στους εξτρεμιστές, συμπληρώνοντας ότι η Ισλαμαμπάντ έχει «πολλά να χάσει» αν δεν συνταχθεί με τους Αμερικανούς. «Χρηματοδοτούμε το Πακιστάν με δισεκατομμύρια δολάρια και ταυτόχρονα αυτοί προσφέρουν καταφύγιο στους ίδιους τους τρομοκράτες τους οποίους πολεμάμε», είπε.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, ο στρατηγός Ασίφ Γκαφούρ, απέρριψε τις κατηγορίες του Τραμπ δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν τρομοκρατικά κρησφύγετα στο Πακιστάν». «Έχουμε αναλάβει δράση - εναντίον όλων των τρομοκρατών, περιλαμβανομένου του δικτύου Χακάνι» είπε.

Σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν μια ισχυρότερη συνεργασία με την Ινδία.

Ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι περιμένει πως οι σύμμαχοί του θα τον υποστηρίξουν στη νέα του στρατηγική, διαμηνύοντας ότι θα πρέπει να αυξήσουν την οικονομική τους συνδρομή.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις άφησε να εννοηθεί σε ανακοίνωσή του ότι «αρκετοί» σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν «ήδη δεσμευτεί να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν». Το Λονδίνο έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Τραμπ αρνήθηκε να αναφερθεί στον ακριβή αριθμό των επιπλέον στρατιωτών που θα αναπτυχθούν. «Δεν θα μιλήσουμε με αριθμούς για τους στρατιώτες μας ή για τα σχέδιά μας» είπε, ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πρόσθεσε όμως ότι θα υπάρξει κλιμάκωση στη μάχη κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. «Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν πουθενά να κρυφτούν...» ανέφερε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε επίσης για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πολιτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν. «Κάποια μέρα, έπειτα από μια αποτελεσματική στρατιωτική προσπάθεια, ίσως να υπάρξει πολιτικό κλίμα που θα περιλαμβάνει κάποια στοιχεία των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν και πότε θα συμβεί αυτό» ανέφερε.

Εξέφρασε πάντως τη δέσμευσή του να «συνεχίσει η Αμερική να προσφέρει τη στήριξή της στην αφγανική κυβέρνηση και στον στρατό καθώς αντιμετωπίζουν τους Ταλιμπάν στο πεδίο της μάχης».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή