Επίθεση στα «συστημικά ΜΜΕ» εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κατηγορώντας τα ότι αποσιώπησαν τμήμα της επιστολής του, με την οποία αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο συνέδριο με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» που διοργανώνεται στις 23 Αυγούστου, στο Ταλίν, στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.
«Το περιεχόμενο της άρνησης διατυπώνεται με τρόπο σαφή και καθαρό στο κείμενο της επιστολής που έδωσα στη δημοσιότητα ... μου κάνει εντύπωση ότι τμήμα από το κείμενο έχει αποσιωπηθεί εντελώς από τα συστημικά ΜΜΕ -δεν μιλάμε για αυτά του κ. Μαρινάκη, εκεί μιλάμε για μία κατάσταση που εκθέτει τη δημοσιογραφία» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και πρόσθεσε:
«Του κ. Βενιζέλου την ανακοίνωση την έχουν ολόκληρη ... από τη δική μου επιστολή αποσιωπούν εντελώς τα ζητήματα ... για την Άνοιξη της Πράγας, που γεννήθηκε από το ΚΚ της Τσεχοσλοβακίας το 1968 και έθεσε για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα το ζήτημα του Σοσιαλισμού με ελευθερία και δημοκρατία, με ανθρώπινο πρόσωπο. Από εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκε το ρεύμα του ευρωκομμουνισμού. Όλα αυτά αποσιωπούνται ... αυτοί οι πλαστογράφοι μας κατηγορούν ότι δήθεν διαμορφώνουμε την Ιστορία κτλ. ... δεν έχουν ούτε το σθένος μία επιστολή να την βάλουν ολόκληρη, να την διαβάσει το αναγνωστικό κοινό και να βγάλει τα συμπεράσματά του ... είναι προπαγανδιστές που θυμίζουν Γκέμπελς, λογικές και πρακτικές ναζί».
Απαντώντας στις αναφορές του κ. Βενιζέλου, ο κ. Κοντονής σχολίασε ότι του δίνει την εντύπωση ενός ασυνάρτητου κειμένου (...) «κάτι θέλει να πει, το οποίο δεν το λέει».
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, «υπάρχει προσπάθεια διαστρέβλωσης και αποσιώπησης της ιστορικής πραγματικότητας, ότι αφενός ο κομμουνισμός σε οποιαδήποτε μορφή του, δεν μπορεί να ταυτιστεί με αυτό το όνειδος του ναζισμού, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της εξόντωσης 6 εκατ. Εβραίων, εκατομμυρίων άλλων αντιφρονούντων ή αιχμαλώτων πολέμου ... αφετέρου ότι δεν μπορεί κανείς να προσβάλλει το χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, που γεννήθηκε μέσα από την επέμβαση των Σοβιετικών στην Πράγα το 1968 ... διασπάστηκε το ΚΚΕ και δημιουργήθηκε το ΚΚΕ Εσωτερικού, ήρθαμε σε σύγκρουση οι γεννήτορες και η ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού ακριβώς με αυτές τις πρακτικές, λογικές και πολιτικές. ... Έρχονται σήμερα και αποδίδουν σταλινισμό στην ανανεωτική Αριστερά; Είναι γελοίοι και ανιστόρητοι».
Επικρίνοντας έντονα τη Νέα Δημοκρατία, έκανε λόγο για ακροδεξιό κατήφορο, «που έρχεται σε σύγκρουση με το μεταπολιτευτικό της παρελθόν και με αυτό προσπάθησαν μεγάλοι ηγέτες της, ο Καραμανλής, ο Ράλλης, ο Μητσοτάκης, ο Στεφανόπουλος, να βγάλουν από την παράταξη το μίσος του εμφυλίου και τον αντικομμουνισμό».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «έχουμε επίσης μία συντηρητική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ που ταυτίζεται με τη Δεξιά και τη συντηρητική παράταξη». «Όταν είχε κληθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου να καταδικάσει τη δικτατορία του Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία, αρνήθηκε ... ήθελε να δώσει ένα μήνυμα ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ταυτίσεις, επικίνδυνες σε αυτά τα ζητήματα. Αυτό το ζήτημα αποδεικνύει τη συντηρητική μετατόπιση όχι μόνο της ΝΔ προς ακροδεξιές θέσεις και εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα, αλλά και του κεντρώου χώρου ... προς συντηρητικές κατευθύνσεις. Αυτό είναι πολύ δυσάρεστο» πρόσθεσε.