Προθεσμία μέχρι τις 6/12 στην Τουρκία από τη φινλανδική προεδρία

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2006 12:26
A- A A+

Προθεσμία μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου έδωσε η φινλανδική προεδρία της Ε.Ε. στην Τουρκία προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη Κύπρο. Σε αντίθετη περίπτωση, υπογραμμίζεται, οι «"25" θα πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις επί της ενταξιακής διαδικασίας» της Τουρκίας στην Ε.Ε.».

Όπως αναφέρεται σε κείμενο ομιλίας του φινλανδού πρωθυπουργού, Μάτι Βανχάνεν, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την προεδρία: «Θέλω να είμαι σαφής ως προς ένα πράγμα. Η προεδρία δεν έχει καμία πρόθεση να εγείρει το θέμα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στις 14 και 15 Δεκεμβρίου). Αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πριν από αυτό. Η πραγματική εκπνοή της προθεσμίας είναι πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέσει τις προτάσεις της», διευκρινίζοντας ότι τις περιμένει κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου.

«Αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός διαστήματος τριών εβδομάδων» κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις 11 Δεκεμβρίου, σημείωσε ο φινλανδός πρωθυπουργός.

Εάν η Τουρκία δεν ανοίξει μέχρι τότε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, «η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει τις επιπτώσεις στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας στην Ε.Ε., προειδοποίησε ο Μάτι Βανχάνεν προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται για ένα καλό σενάριο, αλλά αυτό θα σημαίνει ένα αβέβαιο μέλλον».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή