«Καμία διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας»

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2006 17:15
A- A A+

Η επανενεργοποίηση της διαδικασίας υλοποίησης της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου (για το Κυπριακό), αλλά και οι προσπάθειες της φινλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. για αποτροπή της κρίσης στις ευρωτουρκικές σχέσεις, δεν μπορεί «με κανέναν τρόπο να σημαίνουν διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από το Κυπριακό και ασύνδετες με οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό».

Αυτό τόνισε σήμερα ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, υπογραμμίζοντας ότι «όσοι επιχειρούν να διασυνδέσουν αυτές τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας με το Κυπριακό, στην ουσία ούτε τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ούτε την ίδια την Τουρκία απαλλάσσουν από τις ευθύνες που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Πασιαρδής σημείωσε εξάλλου πως η Λευκωσία δεν βρίσκει καμιά ασάφεια στην επιστολή του Βοηθού Γενικού Γραμματέα για πολιτικές υποθέσεις, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων (Ε/Κ, Τ/Κ), για προώθηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Σε ερώτηση κατά πόσον, αν η Τουρκία παρουσιαστεί εποικοδομητική στις τεχνικές επιτροπές, η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να παρουσιαστεί ανεκτική στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο κ. Πασιαρδής απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να φανούμε ανεκτικοί, διότι αυτό δεν είναι θέμα που αφορά μόνο εμάς».

«Το θέμα των υποχρεώσεων της Τουρκίας», τόνισε, «είναι θέμα που αφορά όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., και ασφαλώς οποιαδήποτε ενδεχόμενη εποικοδομητική στάση της τουρκικής πλευράς στο θέμα προώθησης της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, μπορεί μεν να θεωρηθεί εποικοδομητική, αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορεί να αναιρέσει και να υποβαθμίσει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας».

Ερωτηθείς εξάλλου αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Γκαμπάρι αναφέρεται στο θέμα των συναντήσεων των δύο ηγετών, ο κ. Πασιαρδής είπε πως η κυπριακή πλευρά έχει ήδη απαντήσει από το περασμένο Σάββατο θετικά στην επιστολή και στις εισηγήσεις του κ. Γκαμπάρι, «χωρίς παρατηρήσεις και χωρίς κανένα σχόλιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή