Σε σχετική ύφεση η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

Τρίτη, 15 Αυγούστου 2017 22:41
UPD:22:48
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς πέρασε τελικώς νωρίτερα την λεωφόρο Καλάμου και κατευθύνθηκε προς το Πολυδένδρι, ενώ εκκενώθηκαν σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι, στο Καπανδρίτι.

A- A A+

Σε ύφεση, λόγω και της πτώσης του αέρα, φαίνεται να βρίσκεται, το βράδυ της Τρίτης, η μεγάλη πυρκαγιά που καίει εδώ και τρεις ημέρες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς πέρασε νωρίτερα την λεωφόρο Καλάμου και κατευθύνθηκε προς το Πολυδένδρι, ενώ εκκενώθηκαν σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι, στο Καπανδρίτι.

Η αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορα σημεία σε Κάλαμο, Μικροχώρι, Καπανδρίτι.

«Πολύ δύσκολη η πυρκαγιά»

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για τον λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Αίτημα για βοήθεια από την Ε.Ε.

Βοήθεια σε πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε εξάλλου η Ελλάδα, λόγω της δραματικής κατάστασης που βιώνει η χώρα από τις πυρκαγιές και των δύσκολων ημερών που έρχονται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, «λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο και της επικινδυνότητάς της και με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας IRCC για διεθνή συνδρομή σε εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CL - 415.

»Σημειώνεται ότι η Γαλλία η οποία διαθέτει μονάδες εναέριων μεσών στην εθελοντική δεξαμενή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, απάντησε αρνητικά λόγω των πολλών πυρκαγιών στην χώρα της».

Στην Ελλάδα 60 πυροσβέστες από την Κύπρο

Εξήντα πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και μέλη της Πολιτικής Άμυνας αναμένεται να αναχωρήσουν το βράδυ της Τρίτης ή το αργότερο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, με μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 της Ελληνικής Αεροπορίας για να πάρουν μέρος στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται στην Ελλάδα.

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο βοηθός διευθυντής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κύπρου Λεωνίδας Λεωνίδου.

Η διευθέτηση για τη μετάβαση των πυροσβεστών στην Ελλάδα έγινε προτού η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει της συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή