Στην Τεχεράνη οι πρόεδροι του Ιράκ και της Συρίας

Ανάν: Ιράν και Συρία «να αποτελέσουν μέρος της λύσης» στο Ιράκ
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 13:00
A- A A+

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ θα μεταβεί πιθανότατα στην Τεχεράνη την Κυριακή, με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτατος ιρανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της ιρανικής προεδρίας, Εχφάμ Τζαχαντιντέχ, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο πρόεδρος του Ιράν, Μαμχούντ Αχμαντινεζάντ, «κάλεσε τους προέδρους της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί στην Τεχεράνη για να συνομιλήσουν για το πρόβλημα του Ιράκ, να προσπαθήσουν να διευθετήσουν τις υπάρχουσες παρεξηγήσεις και να βρουν λύσεις».

Ο ιρακινός πρόεδρος αναμένεται στην ιρανική πρωτεύουσα το Σάββατο το βράδυ, για επίσκεψη που θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ από τη Γενεύη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν κάλεσε σήμερα το Ιράν και τη Συρία «να αποτελέσουν μέρος της λύσης» στο Ιράκ και να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης να τερματίσει τις συγκρούσεις.

Ο Κόφι Αναν δήλωσε ότι συνομίλησε τόσο με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ όσο και με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τις τελευταίες ημέρες, παρακινώντας τους να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Γενεύη ο Κόφι Αναν δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν πέσει σε παγίδα» στο Ιράκ και οι στρατιωτικές τους δυνάμεις δεν μπορούν ούτε να παραμείνουν , ούτε να αποχωρήσουν, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να βρει το ευνοϊκότερο χρονικό σημείο για την αποχώρηση των στρατιωτικών τους δυνάμεων, ώστε να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση στη χώρα δεν θα επιδεινωθεί μετά την αποχώρησή τους.

Πηγη ΑΠΕ - Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή