Γκιουλ: «Ζητήματα όπως αυτό της Κύπρου δεν λύνονται με τελεσίγραφα»

Η Αγκυρα δεν θα απαντήσει στο φινλανδικό τελεσίγραφο
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 15:34
UPD:15:45
A- A A+

Η Αγκυρα δεν πρόκειται να απαντήσει στο τελεσίγραφο της φινλανδικής προεδρίας για την Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ετσι, το ενδεχόμενο αναστολής των ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε. λόγω της άρνησης της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, είναι πλέον περισσότερο από πιθανή.

«Ζητήματα όπως αυτό της Κύπρου δεν λύνονται με τελεσίγραφα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, απορρίπτοντας ουσιαστικά τη διορία που έδωσε η φινλανδική προεδρία της Ε.Ε. έως τις 6 Δεκεμβρίου για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης. «Μην μας ορίζετε μία τέτοια ημερομηνία (προθεσμία), αυτό είναι εκβιασμός. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό (τη συμφωνία για την Κύπρο) με τέτοια πράγματα», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Η φινλανδική προεδρία καταβάλλει προσπάθειες (για επιλύσει το πρόβλημα). Εμείς επίσης, υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες. Αν βρεθεί μία λύση, εμείς θα λέγαμε μετά χαράς "ναι", αλλά η Τουρκία έκανε ό,τι της αναλογούσε», πρόσθεσε ο κ. Γκιουλ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Επικρατείας, και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλιες με την Ε.Ε. Αλί Μπαμπατζάν.

Ερωτηθείς εξάλλου αν η Τουρκία έχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο («plan B») για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ζήτημα της Κύπρου, ο τούρκος ΥΠΕΞ αρκέστηκε να πει πως «οι συνομιλίες συνεχίζονται».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή