Τα ναυάγια του Περσικού Στόλου

Ερευνα στις Ακτές της Μαγνησίας και στον Δίαυλο του Αρτεμισίου
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 16:50
A- A A+

Δεν εντοπίστηκαν ναυάγια ή αντικείμενα που είχαν σχέση με τους Περσικούς Πολέμους από την έρευνα των ακτών της Μαγνησίας και της νότιας πλευράς του διαύλου του Αρτεμισίου.

Σε πολλές περιπτώσεις η ιζηματοποίηση που έχει συντελεστεί από την Κλασική Περίοδο και εντεύθεν είχε σχηματίσει πολύ παχιές επιχώσεις και το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα τα κατάλοιπα των πλοίων να βρίσκονται θαμμένα στην λάσπη. Ωστόσο, εντοπίστηκε κοντά στην ακτή μια συγκέντρωση από περίπου 20 αμφορείς που προφανώς υποδηλώνει την παρουσία ενός ναυαγίου. Ανελκύστηκε ένας εξ αυτών για την συντήρηση και περαιτέρω μελέτη. Παρότι έφερε στην επιφάνεια του ένα παχύ στρώμα επικαθήσεων και βενθικών οργανισμών, ο τύπος του κατέστη δυνατό να αναγνωριστεί και αποδόθηκε στην Κλασική ή Ελληνιστική Περίοδο.

Η σημαντικότερη ίσως συμβολή της έρευνας αυτής στην κατανόηση της εποχής των Περσικών Πολέμων θα είναι μια εκ νέου αξιολόγηση του κειμένου του Ηροδότου (VII 179-196) που αναφέρεται στις ναυτικές τραγωδίες της εκστρατείας, σε σχέση με τις τοπογραφικές παρατηρήσεις της ακτής της Μαγνησίας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχουν εντοπίσει και ταυτίσει την ακτή που περιγράφει ο Ηρόδοτος την απώλεια 400 πλοίων και ότι μπορούν να δώσουν μια νέα ερμηνεία στα γεγονότα που προηγήθηκαν της ναυμαχίας του Αρτεμισίου.

Προτεινόμενα για εσάς