Οι τρεις επιλογές του Μπους για το Ιράκ

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 18:34
A- A A+

«Δεν έχω αποφασίσει για αύξηση ή μείωση των στρατευμάτων στο Ιράκ και δεν θα αποφασίσω μέχρι να ακούσω τις εισηγήσεις πολλών παραγόντων», δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος.

Στους παράγοντες περιλαμβάνονται το Πεντάγωνο, που ήδη επανεξετάζει την πορεία του πολέμου, και η Ομάδα Μελετών, για το Ιράκ, που θα υποβάλει την έκθεσή της τον επόμενο μήνα. Για παράδειγμα το Πεντάγωνο φέρεται να έχει καταλήξει σε τρεις επιλογές: Αποστολή επιπλέον στρατευμάτων, μείωση των στρατευμάτων αλλά παραμονή στο Ιράκ, απόσυρση από το Ιράκ (Go Big, Go Long, Go Home).

Η λύση πάντως που κερδίζει έδαφος μεταξύ των στρατιωτικών διοικητών συνοψίζεται στο Go Big but Short While Transitioning to Go Long, δηλαδή η καταστολή της θρησκευτικής βίας, από τους 140.000 Αμερικανούς στρατιώτες, με παράλληλη εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων και η μακροπρόθεσμη μείωση κατά το ήμισυ των στρατευμάτων.

Η Ομάδα Μελετών για το Ιράκ με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εξωτερικών James Baker φέρεται να έχει καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα. Η φιλοδοξία να ιδρυθεί μία πρότυπη δημοκρατία στην Μέση Ανατολή εγκαταλείπεται με στόχο την σταθεροποίηση του Ιράκ.

Ο Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε ότι η στρατιωτική νίκη δεν είναι πλέον εφικτή http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/20/1267688.htm .

THE TIMES, NEW YORK TIMES

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή