Ένας Γερμανοϊσραηλινός καλλιτέχνης που κατηγορεί το Twitter πως δεν τα καταφέρνει καλά στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα του προέβη σε μια ιδιαίτερη διαμαρτυρία, γράφοντας προσβλητικά μηνύματα με στένσιλ στον δρόμο μπροστά από τα γραφεία της εταιρείας στο Αμβούργο.
Όπως αναφέρει το Reuters, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube ο Σαχάκ Σαπίρα και άλλοι ακτιβιστές φαίνονται να γράφουν με στένσιλ tweets που υποστηρίζεται πως «η Γερμανία χρειάζεται μια τελική λύση για το Ισλάμ» και «ας ρίξουμε αέρια στους Εβραίους»- αναφορές στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων στα χέρια του ναζιστικού καθεστώτος κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Σαπίρα είπε ότι είχε αναφέρει περίπου 300 περιπτώσεις ρητορικής μίσους στο Twitter, αλλά είχε λάβει μόλις εννιά απαντήσεις από την εταιρεία. «Αν το Twitter με αναγκάζει να βλέπω αυτά τα πράγματα, τότε θα έπρεπε να τα βλέπουν και αυτοί» είπε στο βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε τη Δευτέρα, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει τα εν λόγω σχόλια παραβιάσεις των κανόνων χρήσης της δημοφιλούς υπηρεσίας.
Το ζήτημα της ρητορικής μίσους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Γερμανία, λόγω της μεταπολεμικής ιστορίας της, η οποία χαρακτηρίζεται από μια προσπάθεια εξιλέωσης για τα εγκλήματα των Ναζί.
Εκπρόσωπος του Twitter είπε στο Reutes πως η εταιρεία δεν θα προέβαινε σε σχόλια για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά υποθέσεων μεμονωμένων λογαριασμών, για λόγους προσωπικών δεδομένων, αλλά τόνισε πως οι κανόνες επιβάλλονται με αυστηρότητα, και έχει ενταθεί η δραστηριότητα όσον αφορά στην «αστυνόμευση» του δικτύου του.
Ο Σαπίρα πάντως υποστηρίζει ότι το Facebook ήταν πιο ενεργό από το Twitter όσον αφορά στην ανταπόκριση στα αιτήματά του, απομακρύνοντας το 80% ενός συνόλου 150 σχολίων ρητορικής μίσους τα οποία είχε αναφέρει. Επίσης, όπως σημείωσε, στις λίγες περιπτώσεις που το Twitter απομάκρυνε προσβλητικά tweets, δεν έλαβε ενημέρωση πως είχε γίνει κάτι τέτοιο.
«Επέλεξα κάποια από τα tweets που δεν είχαν διαγράψει, και μετά ήρθα στο Αμβούργο και τα έβαλα μπροστά στα γραφεία τους» είπε. «Θα πρέπει να δουν τα tweets που δεν είχαν πρόβλημα να αγνοήσουν».