Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Για τον πρόεδρο Τραμπ, η κλιματική αλλαγή δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια φάρσα. Και, για να στηρίξει την άποψή του, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του «Guardian», ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το προσωπικό του υπουργείου Γεωργίας να αποφύγει τη χρήση του όρου «κλιματική αλλαγή» σε εκθέσεις και μελέτες, επιλέγοντας εναλλακτικά εκφράσεις όπως «ακραία καιρικά φαινόμενα».
Το να κλείνουμε όμως τα μάτια και να λογοκρίνουμε τα δεδομένα δεν σημαίνει ότι μπορούμε εσαεί να αποφεύγουμε την ώρα της κρίσης, όπου η ανθρωπότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατάματα μια ζοφερή πραγματικότητα ενός μελλοντικού κόσμου, όπου θα έχουν εξαντληθεί όλες οι πρώτες ύλες, η ατμόσφαιρα θα είναι ανυπόφορη και το πόσιμο νερό δυσεύρετο. Ήδη από τις 2 Αυγούστου η ανθρωπότητα ζει με πίστωση, έχοντας εξαντλήσει όλους τους φυσικούς πόρους που παράγει η Γη μέσα σε ένα έτος.
Οι ανάγκες της ανθρωπότητας αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, με την κατανάλωση φυσικών πόρων να υπερβαίνει κατά 70% τη διαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι ψαρεύουμε περισσότερα ψάρια από όσα γεννιούνται στις θάλασσες κάθε χρόνο, αποψιλώνουμε ή καίμε δάση με ρυθμούς ταχύτερους από τον χρόνο που χρειάζεται για να φυτρώσουν και μεγαλώσουν νέα δένδρα, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ περισσότερες από την ποσότητα που μπορεί να απορροφηθεί από τους ωκεανούς και τα δάση.
Οι επιστήμονες κρούουν επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή και την εκρηκτική αύξηση των πυρκαγιών παγκοσμίως, που ξεσπούν πλέον και σε άλλοτε παρθένα δάση. Τεράστιες πυρκαγιές σάρωσαν στην Αλάσκα και την Ινδονησία το 2015. Την επόμενη χρονιά, Καναδάς, Καλιφόρνια και Ισπανία παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ μαζικές πυρκαγιές κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις στη Χιλή. Τραγικός και ο έως τώρα απολογισμός στην Ευρώπη, με την έλευση του φονικού καύσωνα.
Από τις αρχές του έτους έχει γίνει στάχτη συνολική έκταση που ισοδυναμεί με το μέγεθος του Βελγίου εξαιτίας των πυρκαγιών σε Νότια και Ανατολική Ευρώπη, με τις πυρκαγιές να έχουν αυξηθεί πάνω από 200% σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο μεταξύ 2008 και 2016. Για μία ακόμη χρονιά και η Ελλάδα μετράει τις πληγές της, ειδικά μετά τη βιβλική καταστροφή στα Κύθηρα.
Ο πύρινος εφιάλτης δεν είναι φάρσα. Είναι πραγματικότητα, για την οποία ευθύνεται κατά κύριο λόγο ο άνθρωπος.